17 Mayıs 2025 Cumartesi

İklim değişikliği tarımı, tarım uygarlığı şekillendiriyor. Yediklerimiz sağlık harcamalarına, yiyemediklerimizi çözemediğimiz matematik problemlerine dönüşüyor.

Modern insan nasıl besleneceği, neyle besleneceği sorusu üzerine kafa yordukça alternatifler çoğalıyor.

En Karlı Tarım Ürünler

Bölgeye, mevsime, yatırım olanaklarına, toprağa, tohuma bağlı olmakla beraber son yıllarda kuraklığa dayanıklılıkları, beslenme alışkanlıkları gibi nedenlerden ötürü en karlı ürünler

Otlar/ fesleğen, kişniş hem içerde hem dışarda kolayca yetişir restoranlara satılabilir

Gurma Mantarlar/ İstiridye/Shitake fiyatı yüksek, kontrollü ortamlarda yetiştirilebilmesi açısından önemli, yüksek kar marjları var

Salata Yeşillikleri/marul/roka

Mikro Yeşillikler/kereviz, pancar, roka gibi ürünlerin minik hali, pazarı giderek yükseliyor, fiyatı yüksek gurmelere özel, birkaç haftaya büyüyorlar

Tıbbi Bitkiler/ lavanta/papatya/kenevir/haşhaş, sağlık, kozmetik pek çok alanda satışı mümkün

Tropikal meyveler / durian, ejder meyvesi, çarkıfelek

Yenilikçi Tarım Teknikleri

Hidroponik ve Aquaponik /daha az su, az gübre, çoklu hasat, 365 gün ürün yetiştirme gibi faydaları var.

Dikey Tarım/sınırlı tarım alanlarında yapılırken tarımı her türden iklim olayından koruyarak arz talep dengesini sağlıyor.

Velhasıl, ürünler değişse de tarım hala toplumları, uygarlığı şekillendirmeye devam ediyor. Bize düşen tarafımızı seçmek.

Hiç yorum yok: