12 Ağustos 2024 Pazartesi

Sporda küreselleşme

 

İnsan yaşantısı teknolojik gelişmelerle birlikte eş zamanlı olarak günden güne büyük bir değişim göstermektedir. Ekonomik, sosyal, politik ve kültürel olmak üzere birçok alanda teknolojinin etkisi ülkelerin birbirleriyle olan ilişkilerinin yoğunlaşmasını sağlamaktadır. Dünya da sosyal ve kültürel neredeyse tüm sınırların ortadan kalktığını söylemek de mümkündür. Yaşanan tüm bu süreç de küreselleşme adını almaktadır. Toplumlar arasında ki yoğun etkileşimle birlikte dünyanın bir ucunda yaşanan gelişmelerin diğer bir ucunda bulunan insanları etkilemesi de küreselleşmenin etkisini göstermektedir.

Küreselleşmenin etkileri birçok alanda olduğu gibi spor alanında da kendini göstermektedir. Sporun dil, din, ırk fark etmeksizin dışlanmayı engelleyen kültürel yaygınlığı onun küreselleşme sürecine hızlı uyumunu sağlamaktadır. Bunun yanında kapitalist firmaların kâr oranlarını artırmak amacıyla spor alanına yaptıkları bilinçli ekonomik etkilerde sporda küreselleşme sürecini hızlandırmaktadır. Sporda küreselleşme, sporun uluslararası etkileşimini de artırmaktadır. Küreselleşme spor dallarının, spor organizasyonlarının ve sporcuların dünya genelinde tanınmasını sağlamaktadır. Sporcuların küresel ölçekte tanınırlığı finansal kapitalizmin tüketici sağlaması için uygun bir zemin oluşturmaktadır.

Küreselleşmenin spora; sporun yaygınlaşması, sporcuların tüm dünyada tanınması, ekonomik katkı ve kültürel etkileşim gibi birçok alanda önemli etkisi vardır. Küreselleşmeyle yakın ilişki içerisinde bulunan uluslararası spor organizasyonlarında ki artış ve büyüyen spor ekonomisi de küresel şirketlerin spor alanında pazar oluşturmak için dikkatini çekmektedir. Dünya genelinde spor ekonomisi, finansal anlamda yüksek miktarlarda işlem hacmine sahiptir. Ülkelerin küresel ölçekte etki yaratabilecek uluslararası spor organizasyonları yapma istekleri bu organizasyonların ülkelerinin tanıtımına olduğu kadar finansal anlamda getireceği yüksek kâr kaynaklıdır. Bu da küreselleşme sürecinin ne derecede sporun içerisine yerleştiğini göstermektedir.

Kapitalizm, sporu küresel bir tüketici pazarı haline getirmek için profesyonel yapılması yönünde teşvik etmektedir. Küreselleşme sürecinde profesyonel unsurlar yavaş yavaş kapitalizm etkisiyle amatör sporlara da eklenmeye başlanmıştır. Kapitalist küresel etki de bu profesyonelleşme süreciyle birlikte sporda yükselme göstermektedir. Kapitalist politikalar, sporda maddi getirilerinin yanında kazanma uğruna amatörlüğü temsil eden “Fair Play” ruhunun da geri plana atılmasına neden olmaktadır.

Sporda profesyonelliğin ön plana çıkartılması küreselleşme sürecinde spor endüstrisinin hızlı büyümesini sağlayan en önemli etkenlerden biridir. Spor da profesyonellik süreci çeşitli reklam araçlarıyla birlikte artırılmakta ve izlenebilirliği de sağlanmaktadır. Tüm iletişim kanallarıyla yapılan bu tanıtımlar küreselleşmenin hızlı etkisiyle birlikte belki de sporla hiç alakası olmayan bir insanın profesyonel spora izleyici olarak ilgi duymasını sağlamaktadır. Bu sayede profesyonel spor alanında tüketici kitlesi oluşturulmakta ve sonrasında bu kitlenin tüketim talepleri de değerlendirilmektedir. Küresel markaların kâr oranları da sporda bu küreselleşme sürecini kendi lehlerine kullanmalarından dolayı önemli ölçüde artmaktadır. Spor ürün çeşitliliği, yeni ve farklı ekipman üretimi ve buna benzer birçok alan küresel şirketlerin kâr alanları içerisinde yer almaktadır.

Spor alanı, içerisinde bulundurduğu birçok unsur ve ticari yönleri sayesinde diğer endüstri alanları arasında en çok kâr getiren endüstrilerden biridir. Uluslararası spor kuruluşlarının mali olarak güçlenmesi, profesyonel spor yarışmalarının tüm iletişim araçları, reklamlar ve sponsorlar aracılığı ile tanıtılması gibi pek çok etken de sporun küreselleşme sürecine katkı sağlamaktadır. Küreselleşme süreci, gelişen iletişim araçlarıyla spor alanında yer alan ürünlerin farklı coğrafyalara ulaşmasının yanında kültür aktarımını da sağlamaktadır.

Türkiye’nin sporda küreselleşme sürecine kendi kültür ve değerlerine uygun bir şekilde uyum sağlaması uluslararası spor ekonomisinde ki yerini güçlendirecek ve spor alanında etkisini de artıracaktır. Bu alanda ekonomik ve sportif başarıların gelmesi de yapılacak yeni yatırımlarla birlikte istihdam gibi kalkınma sürecinde son derece önemli etkisi olan alanlara da katkı sağlayacaktır.

Hiç yorum yok: