6 Eylül 2024 Cuma

2024 yılı Temmuz ayı sonunda 113.292 megavat (MW) seviyesinde olan Türkiye toplam kurulu gücü, Ağustos ayında 113.752 MW seviyesine ulaştı. Ağustos ayında Temmuz ayına kıyasla toplam net 458,3 MW ilave kurulu güç devreye alındı. Bu kurulu gücün 477,2 MW’ı güneş santrallerinden sağlandı. Aynı dönemde bir önceki aya göre doğal gaz ve çok yakıtlı santrallerin kurulu gücü 16,4 MW, yenilenebilir atık kullanan santrallerin kurulu gücü 2,4 MW, rüzgar enerjisi santrallerinin kurulu gücü ise 0,1 MW azaldı. Diğer kaynakların kurulu gücünde bir değişiklik gözlemlenmedi.

Ağustos ayında devrede olan santrallerin % 58,9’unu yenilenebilir kaynaklardan elektrik üreten santraller oluşturdu. Böylece yenilenebilir kaynakların oranı % 55 seviyesinin üzerinde kalmaya ve artmaya devam etti. Hidroelektrik santraller, Türkiye toplam elektrik kurulu gücünün % 28,3’ünü oluştururken, rüzgar ve güneş enerjisi santrallerinin toplam kurulu güçteki payı % 27,0 seviyesinde gerçekleşti.

%2,2 Ağustos ayında günlük ortalama elektrik üretimi bir önceki aya göre % 2,2 azalırken, bir önceki yılın aynı ayına göre %1,8 arttı. 

Temmuz ayı içerisinde üretilen elektriğin % 55,6’sını sağlayan termik santraller, Ağustos ayında toplam üretilen elektriğin % 60,0’ını karşıladı. Elektrik santrallerinden üretilen elektriğin kaynak bazlı kırılımı incelendiğinde, bir önceki ayda % 18,2’lik bir paya sahip olan hidroelektrik santraller, Ağustos ayında toplam elektriğin % 15,7’sini üretti. Aynı dönemde rüzgâr enerjisi santrallerinden üretilen elektrik miktarı % 9,6 seviyesinde gerçekleşirken, jeotermal enerji santralleri ise üretilen toplam elektriğin % 2,2’lik kısmını sağladı. 2024 yılı Temmuz ayında % 42,3 olan yenilenebilir enerji santrallerinin elektrik üretimindeki payı, 2024 Ağustos ayında % 37,9 seviyesinde gerçekleşti. İlgili dönemde, baraj tipi hidroelektrik santraller toplam üretimin % 13,5’ine katkıda bulunurken, nehir tipi hidroelektrik santralleri toplam üretimin % 2,2’sini karşıladı. Bununla birlikte rüzgâr ve güneş enerjisi santrallerinden elde edilen elektriğin toplam üretilen elektriğe oranı % 19,9 olarak kaydedildi. Ağustos ayında yenilenebilir enerji santralleri arasında güneş enerjisi santralleri % 10,3’lük payı ile barajlı hidroelektrik santrallerden sonra en fazla elektrik üreten ikinci kaynak olarak kayıtlara geçti. 

Kaynak: TEİAŞ, TSKB Ekonomik Araştırmalar

Hiç yorum yok: