22 Haziran 2024 Cumartesi

Enerji kaynakları ve Gabar Petrolü

 

Türkiye, son çeyrek asırdaki yatırımlarla petrol ve doğalgaz boru hatlarında geçiş ülkesi konumuna yükseldi. İnşasına başlanan yeni kara ve demiryolu hatları ile ulaşım ve nakliyede de dünyanın doğusu ile batısı arasında köprü konumu kazanacak.

Türkiye’nin bu güçlü durumuna karşılık ABD – Hindistan – İsrail lobisi, son G20 zirvesinde doğu-batı arasında farklı bir nakliye yolu geliştireceklerini ilan etti. Ancak hem Gazze savaşı, hem Türkiye’nin doğal konumu ve geçişleri kolaylaştıran güzergâhı bu yapay güzergâha fırsat vermiyor.

Türkiye, Irak’ı boydan boya geçen “Kalkınma Yolu” projesi için güvenliği sağlamaya öncelik verdi. Bunun için Irak Hükümetini de terörle mücadelenin tarafı haline getirdi. Kuzey Irak’ta Türk askerinin operasyonları kesintisiz devam ediyor. ABD’den maaş alan Kürt kökenli teröristler üçer beşer temizleniyor.

***

Son istatistiklere göre Kuzey Irak’ta öldürülen PKK militanlarının yüzde 90’ı Suriye vatandaşı, yüzde 3-4’ü Türkiye, yüzde 2 -3’ü ise Irak ve İran vatandaşı. ABD’nin 40 bin TIR ve 4 bin uçak dolusu silah verdiği, yaklaşık 15 milyar dolar harcayarak eğitip donattığı Suriyeli piyonlar istenileni veremedi.

ABD, Afganistan’da olduğu gibi kendi askerleri ölmesin diye YPG militanlarına maaş verip ateş hattına sürüyor. Yarın-öbür gün Suriye’den çekilecekleri zaman onları da kargo uçaklarına doldurup Afrika’nın bilmem hangi ülkesindeki kamplara götürecekler. ABD’nin vaadlerine kanıp bağımsızlık masallarına inanarak Türkiye’den YPG’ye katılan varsa, ailelerinin bir an önce devreye girip çok geç olmadan çocuklarını geri çekmesi şart.

Irak - Türkiye Kalkınma Yolu Projesi, Türkiye’nin enerji ve nakliye koridoru olmasını pekiştiren devasa bir proje. Nahçıvan-Azerbaycan üzerinden geçen orta koridorla birlikte Uzak Doğu’dan başlayıp Türkiye üzerinden Batıya ulaşacak İpekyolu sayısı ikiye çıkacak. Bu da Türkiye’nin refah seviyesini yükseltecektir.

***

Kürtlükle ilgisi olmayan, kendi devleti ile başkaları adına kavgalı “ABD Kürtleri” için sonun başlangıcındayız. Her seçim öncesi isim değiştiren terör örgütünün siyasi kanadı sadece ayrılıkçı Kürtlerden oluşmuyor. Milliyeti farklı olsa da liboş, bölücü, ırkçı, aşırı sol ve etnik parselcilerin tamamı oraya toplanmış durumda.

Birkaç yıl öncesine kadar güvenlik güçlerinin bile girmekte zorluk çektiği Gabar Dağları’nda artık ülkenin kaderini değiştirecek bir üretim faaliyeti var. Gabar’daki petrol sahalarında günlük üretim 43 bin varili geçti. Yıl sonuna kadar hedef günlük 100 bin varile ulaşmak.

Türkiye’nin diğer bölgelerindeki 1300 kuyuda günde 40 bin varil üretim yapılırken Gabar’daki 39 kuyunun üretimi bu miktarı aşmış durumda. Rakamların şu andaki boyutu bile Türkiye'nin geleceğini değiştirecek boyutta.

Gabar’da Suudi Arabistan petrolüne denk kalitede petrol çıkarılıyor. Rezervin debisi çok yüksek. O yüzden derinden de çıkarılsa kolay üretiliyor. Petrol sahalarında 3 bine yakın mühendis ve işçi çalışıyor. Dağların tepesinden günde 250 tankerle taşınan petrol için boru hattı da inşa ediliyor. Bu değerlere bakarak YPG/PKK’nın ağababası ABD’li general Brett McGurk’ün içi kan ağlıyordur.

Hiç yorum yok: