22 Haziran 2024 Cumartesi

​İşsizlik düştü, üretim yavaşladı


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre; sanayi üretimi Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,7, bir önceki aya göre ise yüzde 4,9 daraldı. Önceki veride (Mart ayı) sanayi üretiminde yıllık yüzde 4,6 artış, aylık ise yüzde 0,1 azalış gerçekleşmişti. Böylelikle 2023 yılının Şubat ayında meydana gelen depremden sonra en sert daralma Nisan ayında kaydedilmiş oldu.

Sanayi üretimindeki yavaşlamanın devam edeceği PMI verilerinden de anlaşılıyor.

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), Nisan ayında 49,3 iken, Mayıs ayında 48,4’e gerileyerek üst üste ikinci ay 50,0 eşik değerinin altında gerçekleşti. Son veriler sektörün faaliyet koşullarındaki yavaşlamanın ılımlı olmakla birlikte 2024 başından bu yana en belirgin düzeyde gerçekleştiğine işaret etti. Firmalar özellikle yeni siparişlerde keskin bir azalma yaşandığını ve düşüşün Ocak ayından bu yana en yüksek oranda olduğunu bildirdi. Anket katılımcıları, siparişlerdeki yavaşlamanın büyük oranda zorlu talep koşullarından kaynaklandığını ve bazı müşterilerin yüksek fiyatlardan olumsuz etkilendiğini belirtti.

Uygulanan sıkı para politikasının etkileri yılın ikinci çeyreğine ait göstergelere yansıdığı görülüyor. Üretimdeki daralmaya rağmen işgücü istatistiklerinde ise olumlu görünüm devam ediyor.

Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2024 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre 18 bin kişi azalarak 3 milyon 42 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,1 puan azalarak yüzde 8,5 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı erkeklerde yüzde 7,2 iken kadınlarda yüzde 11,1 olarak tahmin edildi.

İstihdam edilenlerin sayısı Nisan ayında bir önceki aya göre bin kişi azalarak 32 milyon 618 bin kişi, istihdam oranı ise 0,1 puan azalarak yüzde 49,5 oldu. Bu oran erkeklerde yüzde 66,9 iken kadınlarda yüzde 32,5 olarak gerçekleşti.

İşgücü Nisan ayında bir önceki aya göre 18 bin kişi azalarak 35 milyon 661 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise aynı seviyede kalarak yüzde 54,2 olarak gerçekleşti. İşgücüne katılma oranı erkeklerde yüzde 72,1 iken kadınlarda yüzde 36,6 oldu.

15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki aya göre 0,1 puan azalarak yüzde 14,5 oldu. Bu yaş grubunda işsizlik oranı; erkeklerde yüzde 12,2, kadınlarda ise yüzde 19,1 olarak tahmin edildi.

Zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşan atıl işgücü oranı Nisan ayında bir önceki aya göre 3,1 puan artarak yüzde 27,2 oldu.

İşsizlik oranındaki düşüşün devam etmesi ve tek haneli seviyelerde kalması, buna ilaveten genç nüfusta da işsizlik oranının sınırlı da olsa gerilemesi olumlu olarak değerlendirilebilir. Ancak geniş tanımlı işsizlik olarak bilinen atıl işgücü oranındaki sert yükseliş ve istihdam edilenlerin sayısındaki azalış önümüzdeki dönemde manşet işsizlik oranının artacağına işaret ediyor.

Hiç yorum yok: