20 Ekim 2016 Perşembe

Elektrikte 125 TL'lik faturaya indirim

 Düşen limitlerle birlikte, serbest tüketiciliğe geçen elektrik aboneleri her geçen gün artıyor. Son olarak sayıları 1 milyonu geçen serbest tüketiciler, ulusal tarifeden daha ucuza elektrik tüketebiliyor. Sözleşmeli tarifeye geçiş için ise limit 3600 kWh, yani yaklaşık ayda 125 lira.
1 Ocak 2012 tarihi itibarıyla 42 bin olan serbest tüketici sayısı Ağustos 2016 ayı sonunda 1 milyon 84 bin 411’e çıktı. Serbest tüketici niteliğindeki tüketicilere ait sayaç sayısı 1 Ocak 2012’de 168 bin 235 iken Ağustos 2016 sonu itibarıyla 2 milyon 373 bin 692’e ulaştı.
Aylık limit 125 TL
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) kararı ile serbest tüketici limiti 2016 YILI için 3 bin 600 kWh’a düşürülürken, belirlenen bu limit değere karşılık gelen potansiyel, tüketicilerin yüzde 85.8’i olarak hesaplanıyor.
Yeni belirlenen serbest tüketici limitine göre, aylık elektrik tüketimi 3600 kWh’ın üzerinde olan veya aylık elektrik faturası yaklaşık 120-130 TL mertebesinde ve üzerinde olan tüketicilerin serbest tüketici niteliğini haiz olduğu öngörülüyor.
Serbest tüketici olmak isteyen bir abonenin, öncelikle bir önceki yıl en az 3600 kWh elektrik tüketmiş olması ya da içerisinde bulunulan yıl bu miktarda tüketimi yapacağını taahhüt etmesi gerekiyor. Bu da bir aile için aylık ortalama 125 TL’lik bir faturaya karşılık geliyor.
Sayaçlar sökülmüyor geçmiş borç olmamalı
- Eğer serbest tüketici olma hakkınızı kullanmazsanız sadece bağlı olduğunuz bölgenin görevli tedarik şirketinden elektrik enerjisi satın almak zorunda kalırsınız. Bu nedenle tükettiğiniz elektrik, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından belirlenen tarifeler üzerinden faturalandırılır.
- Elektrik tedarikçisini seçme hakkına sahip olan ‘serbest tüketici’ler ise EPDK ulusal elektrik fiyatları yerine indirimli
(piyasa) fiyatlardan yararlanabiliyor.
- En azından 125 lira aylık fatura ödemek serbest tüketici olmak için ilk şart.
- Bu şartları sağlayan abonenin, hizmet aldığı önceki elektrik şirketine de borcu olmaması gerekiyor.
- Şartları sağlayan abone, elektrik şirketlerinin şartlarını incelerek, sözleşme yapmak istediği elektrik şirketini belirliyor.
- Anlaşma yapılan şirket, aboneye sözleşmeyi gönderdikten sonra iki taraf da sözleşmeyi imza altına alıyor.
- Bu noktadan itibaren serbest tüketiciliğe geçiş başlamış oluyor.
Ev sahibi, kiracı ayrımı yapılmıyor
- Serbest elektrik tüketicisi, ev sahibi olabildiği gibi, kiracı da olabiliyor. Serbest tüketiciliğe geçen abonenin sayacı sökülmüyor.
- Abonenin anlaştığı yeni şirket, hizmetini aynı sayaç üzerinden vermeye devam ediyor. Ancak, yeni sözleşmeyle birlikte faturada yazan şirket ismi de değişiyor.
- Şirketini değiştiren abone, hiçbir elektrik kesintisi yaşamıyor.
- Geçiş işlemlerini genelde yeni şirket yürütüyor. 1-2 ay içinde yeni tarifeye geçiş tamamlanıyor.
- Sabit tarifedeki bir abone, EPDK’nın belirlediği ulusal tarife üzerinden elektrik satın alırken, serbest tüketicinin ödeyeceği fatura, şirketin sunduğu indirim vaadine göre değişiyor.
- İletim, dağıtım ve kayıp Kaçak bedelleri, serbest tüketicilerde de var. Ancak, perakende satış hizmet (PSH) bedeli, serbest tüketim sözleşmesi yapan şirketler için mecburi değil.
- Tarife ücretlendirmesinde herhangi bir değişiklik olduğunda aboneye en az 30 gün önceden e-posta veya SMS ile bilgilendirme yapılıyor.

Hiç yorum yok: