21 Mart 2023 Salı

Jeoloji Mühendisliği Nedir? Jeoloji Mühendisi Kimdir?

 

Jeoloji mühendisliği, dünyanın başlangıcından bu zamana kadar yerkabuğunun yapısında yaşanan değişiklikleri inceleyen bir mühendislik dalıdır. Bu mühendislik dalı yeryüzünün altını ve yüzeyini inceleyerek çeşitli çalışmalar yürütür. Ayrıca bu bölümde yeraltında bulunan doğal kaynakların keşfedilmesi ve bulunması konusunda da araştırmalar yapılır.

Bir bölgenin yüzeyinde ve altında yaşanan gelişmeleri takip ederek haritalandırma yapan jeoloji mühendisliği bölümü, matematik, fizik, geomatik, jeofizik ve coğrafya gibi dalllarla birlikte çalışır. Multidisipliner bir mühendislik dalı olan jeoloji mühendisliği, deprem ve sismik hareketleri de gözlemler.

Jeoloji mühendisliği bölümünden mezun olan kişiler jeoloji mühendisi olarak çeşitli kurum ve şirketlerde görev yapar. Jeoloji mühendisi herhangi bir inşaat öncesinde toprağın yapısını ve inşaata uygunluğunu inceler. İnşaatın yapılması için uygun zemini ve havayı belirlerek bir harita hazırlar. İnşa edilecek zeminde fay hattı olup olmadığını araştırır. İnşaat mühendisleriyle birlikte çalışarak inşaat yapılacak yapı hakkında plan çizer ve maliyet raporu hazırlar.

Maden arama ve bulma, fizibilite çalışmaları hakkında plan yapar. Maden arama ekipmanlarının tamir ve bakım işlerinden sorumludur. Yeraltından veya yeryüzünden çıkarılan fosillerin analizlerini yapar. Arazilerdeki çevre sorunlarını giderecek çalışmalarda görev alır. Baraj, havalimanı, karayolu ve demiryolunun yapılacağı zeminlerin uygunluğunu kontrol eder veya bu yapıların yapılması için uygun alanı belirler. Jeotermal enerji ve çeşitli sondaj çalışmalarına katkıda bulunur. Enerji kaynaklarının işletilmesinde sorumluluk alır ve bu kaynakların gelişimini takip eder.

İnsan ve çevre sağlığını olumsuz yönde etkileyecek kimyasal maddelerin ve atıklar hakkında çeşitli araştırmalar yapar. Bu konuda halkın bilinçlenmesi için sağlık kuruluşlarıyla, üniversitelerle, belediyelerle ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapar.



Hiç yorum yok: