11 Ekim 2023 Çarşamba

SARIMSAK İLÂÇTIR

 

    Yüz yıllardır sarımsak alternatif tıp tedavilerinde kullanılan etkili besinlerden biridir. Sarımsak güçlü bir antioksidan olduğundan enfeksiyonlu hastalıklar için bir antibiyotiktir. Bâzı uzmanlar aşırı iltihap için günde 6 diş közlenmiş sarımsak tavsiye ediyor. Sarımsağın, sindirim sisteminden tutunda bağışıklık sistemine kadar birçok hastalığa faydası vardır. Antibakteriyel etkiye sâhip sarımsak, son yüzyıllarda kanser için de kullanılmıştır. Sarımsak, tarihte Asya topraklarında ilk kez yetiştirildiği bilinir. Ülkemizde Kastamonu şehrinde üretimi yüksektir. İçinde yüksek miktarda A, C ve B vitamini bulunur. Grip ve nezle gibi solunum yolları hastalıklarında ilâç olarak kullanılır. İlk 4 ve 6 saat arasında metabolizmayı düzenleyerek yağ ve zararlı toksinleri idrar ve dışkı yoluyla vücuttan atar. 6 ve 7 saat içerisinde ise, kanda meydana gelen düzensiz dolaşımı dengeler, kandaki zararlı toksin oranını azaltarak, damarları temizler ve kalp rahatsızlığına yakalanmayı azaltır. 6 ve 10 saatleri arasında da, vücudun savunmasını kıran serbest radikallerin seviyesini düşürür. Kandaki trombosit hücrelerini de dengeler, eklemlerdeki ödemleri engeller. Sarımsak sinir sistemini güçlendirir. Zinde olmamızı sağlar, cildin daha parlak ve canlı görünmesini sağlar. Yağ birikmesini önler. Saç ve saç derisini güçlendirerek saçı çoğaltır. Sarımsaktan en çok fayda çiğ hâlinden alınır. Lezzetli bir et ve tavuk yemeği için sarımsak, kekik ve zeytin yağıyla marine edilebilir. Sağlıklı beslenme ve kilo vermek isteyenler için yoğurt ve sarımsak karışımı tavsiye edilir. Son yıllarda meşhur olan siyah sarımsak türünün tadı oldukça acıdır. Ancak, yüksek miktarda antioksidanı vardır. Kastamonu -Taşköprü sarımsağı, en çok tüketilen sarımsaktır. ABD, İngiltere, Almanya ve Fransa gibi ülkelere ihraç ediliyor.

Kaynak: Türkiye Gazetesi Takvimi

Hiç yorum yok: