6 Mayıs 2020 Çarşamba

Nüfus Sorunu


Nüfus Sorunu var mı?

Düşünce tarihine nüfus sorununu esas olarak R. Malthus getirmişti. Malthus'un tezleri yanlıştı fakat düşünce tarihinde derin izler bıraktı. Son yazıyla birlikte bu konuyu üç bölümlük makalede incelemiş olduk.
A) Malthus'un düşünce tarihine katkıları nelerdi?
B) Malthus'un tezleri nelerdi? C) Malthus'un tezlerinin neden yanlış olduğunu ve çözümün nerede olduğunu açıklayalım.
Wallace ve Darwin anılarında Malthus'u okuduktan sonra evrim kuramının kafalarında şekillendiğini belirtiyorlar.
4. daha çok gündeme gelmiştir.
-Nüfus geometrik sırayla büyümektedir.
Yani 1+2+4+8+16+32+64...
Yani 1+2+3+4+5+6+7...
-Besin kaynakları ise aritmetik sırayla büyümektedir.
Malthus diyorki, 5 milyon nüfus, 100 yıl sonra (4 kuşak) 40 milyon olacak.
5. ABD ve Büyük Britanyayı buna örnek gösterir.
1800de ABD nüfusu 5 milyondur=> 100 yıl sonra 80 milyon olur.
ABD tahmini tutmuş gibi gözüküyor fakat yanıltıcıdır çünkü nüfus doğumla değil dıştan göçlerle büyümüştü.
Bu teori yanlış olduğuna göre insanlığın nüfusla ilgili sorun yok mu? Var!
Fakat bu sorun, besin kıtlığından değil üretimin bilinçli (piyasa nedeniyle)kısıtlanmasından kaynaklanmaktadır.
6. Malthus nüfus sorununu çözmek için iki öneri yapmıştı.
-Evlilikler geç yapılsın; ama evlilik öncesi cinsel ilişkiyi de ahlaksızlık olarak nitelendirmişti.
-Yoksullara yapılan yardımlar kesilsin demişti. Çünkü o zaman insanlar, geçindiremeyeceği çocukları doğurmaz ya da 7. yardım kesilince beslenememekten dolayı erken ölürler" demişti.
"Bu doğanın kanunlarına uygundur" demişti.
Malthus nüfus fazlalığının, yoksul halktan kaynaklandığını ve dolayısıyla bütün yükü de onların taşıması gerektiğini ileri sürmüştü. >>
"Eğer bir insan, yerlerin paylaşıldığı bir sofraya gelmiş ve ona yer kalmamışsa ve önceden oturanlar yiyeceğini küçültmek uğruna elindekileri onlarla paylaşmak istemiyorsa, o zaman onların defolup gitmeleri gerekir. Gönüllü gitmezlerse de doğa bunu kendi sağlayacaktır" diyor.
bu görüşler o dönemde pek tutulmuştu çünkü Malthus, hem varlıklıların hem de herhangi bir işte çalışan emekçilerin işsizlere karşı olan korkularını kışkırtmıştı.Onları çizdiği karamsar ve korkunç tabloyla dehşete düşürmüştü. Bu görüşlere hem Godwin hem ütopik sosyalist Owen hem de Engels ve Marx sert eleştirilerle karşı çıkmışlardı.
Sosyalistlerin ve özellikle de Engels ve Marx'ın eleştirileri şöyleydi: hayvanlar ve bitkiler dünyasının koşulları insan toplumlarına yansıtılamaz çünkü nüfus sorunu ve sefalet, kapitalizmin yarattığı bir durumdu. Köylerinden edilen yoksullar mecburen kentlere doluşmuş ve işsiz kalmıştı. İşsizler ordusu kapitalistlerin istediği bir şeydi çünkü bu sayede ücretleri baskı altında tutabiliyorlardı. Bunların eğitimsiz ve cahil bırakılması da onların değil hükümetlerin bilinçli kararıydı.Peki bir nüfus sorunu yok muydu? Bence vardı. Ancak bu koşullar, içinde yaşadığımız topumsal koşullardan kaynaklanmaktadır ve bunlar akılla çözülebilir. Bilim ve teknolojik imkanlar herkesi doyuracak kadar üretim yapmaya imkan vermektedir fakat sermayenin birikim yasası ve piyasanın dayatmaları, fazla üretimi yasaklamaktadır. Ayrıca üretilenlerin büyük kısmı küçük bir azınlık tarafından tüketilirken, ürünlerin çok az bir kısmı diğer kalan çoğunluğa bırakılmıştır. Kıtlık bundan kaynaklanmaktadır. Avrupalı yılda ortalama 12 kg giysi atmaktadır. şimdi bunu bir de bizim durumumuzla kıyaslayın. dünyanın zenginliği zengin ülkelerce tüketilmekte, az gelişmiş ezilen ülke insanları ise yiyecek bulamamaktadır. Nüfus ve kıtlık sorunu eğer kapitalist sömürü sistemi olmasa ortaya çıkmazdı. Eğer kar dürtüsü, hızlı yaşam, hızlı üretim, hızlı dağıtım, hızlı tüketim olmasa bu dünya herkese bol bol yeter.

Malthus'ın düşünce tarihine katkıları:
3. bu önemli bir gelişmedir. Ayrıca Malthus, devletlere nüfus sayımının ne kadar önemli olduğunu kavratmıştır. Nüfus sorunu sosyal bilimlerin bütün alanlarında önemsenen bir unsur olarak gündeme gelmiştir. Hatta Malthus'un bu çıkışından sonra yoksulluk ve sefalet sorunu
Malthus'un iki tezi var.
Büyük Britanya'nın nüfusu 17 milyon=>100 yıl sonra 39 milyon.
Besin kaynaklarının kıtlığı sorunu ne ABD ne de Avrupa ülkeleri için söz konusudur.

Hiç yorum yok: