24 Nisan 2020 Cuma

Karbon ayak izindeki azalma gerçekçi değil


Uzun zamandır odağımda SDG2030 amaçlarına paralel açlığa son ve gezegeni besle hedefleri var. Bu konuda Birleşmiş Milletler işbirliğiyle çalışıyorum dolayısıyla bu durumun sürdürülebilirlik, israfı azaltma hedeflerimizi nasıl etkilediği, iklim değişikliğine ve karbon ayak izine nasıl etki ettiği gibi konulara da dikkat çekmek isterim.
İklim krizini yönetmek için düşük karbon emisyonuna ihtiyacımız olduğu doğru ama coronavirus yüzünden şu an azalmış gibi görünen karbon ayak izi gerçekçi değil. Çoğunluk evinde, trafik yoğunluğu azaldı, uçak seyahatleri neredeyse yok, bu yüzden şu anki karbon ayak izi düşük. Ancak salgın kontrol altına alındığında çevreye negatif etkinin daha yüksek olacağı düşünülüyor. Normal düzene geçildiğinde hayat hemen normal olmuyor, tüketim alışkanlığı ve davranışlar belirsiz.
Tek kullanımlık plastik tekrar artışa geçti; plastik eldiven, maske kullanımı çok yüksek; doğada çözünmeyen ıslak mendil tüketimi korkunç boyutta. Bilinçsizce yapılan alışverişlerin gıda israfına da maalesef etkisi olacak. Çin geçen haftaki raporunda her gün ilave 200 ton tıbbi atık ve maske vb. ağırlıklı çöp oluştuğunu bildirdi.
COVID-19 bize tüm insanlık adına bir olmayı öğretti; 8,5 milyar insan şu an aynı dileği diliyor: hayatta kalmak ve sevdiklerimize zarar gelmemesi.
Yine dünya teknolojileri açısından bakarsak belki bu ani globalleşme sebebiyle çok daha ani bir mahallileşmemeyi ilerleyen günlerde konuşuyor oluruz.
Dünya daha önce de salgın hastalıkların, dünya savaşlarının, ekonomik buhranların etkisinde kaldı, o zamanki insanlar yasamak için bir sebep buldular, biz de bunun üstesinden geleceğiz.
Umutlu olun, sağlıklı kalın, EVDE KALIN!

Hiç yorum yok: