7 Eylül 2023 Perşembe

Kelle-Paça Çorbası

 

MALZEME: 1 koyun başı, 4 ayak, biraz karın, 1 kaşık tereyağı, 3 kaşık zeytinyağı, 2 kaşık un, tuz, kırmızı biiber, sirke, sarımsak.

YAPILIŞI: Önce kelle 4-5 saat suda bekletilir. Daha sonra süzülerek düdüklü tencereye alınır. Üstünü geçecek kadar su eklenir. Kaynamaya başladıktan sonra ortalama 30-40 dakika arasında pişer. Kelle paçanın suyu bir kenara ayrılır. Tencereye alınan etler ayrılarak didiklenir.
Küçük küçük doğranan bir miktar işkembe de ayrı bir tencerede pişirilir, suyu süzülür. Bir başka tencereye tereyağı ve zeytinyağı alınır. Yağ hafif kızınca un eklenir ve eriyene kadar karıştırılır. Kelle paçanın suyu ilâve edilir. Ardından didiklenen etler ve işkembe eklenir. Kaynamaya başladıktan sonra tuz konur. 1 tatlı kaşığı toz biber yağda kızdırılır, çorbaya eklenip güzelce karıştırılır. Pişen çorba, sirke ve sarımsakla sıcak servis yapılır.
¥    ¥    ¥
Türk mutfağının sakatat kategorisinde yer alan kelle paça çorbası, pek çok hastalığa iyi geliyor, faydaları saymakla bitmiyor. Uzmanlar bu çorbanın faydalarını anlatırken; sirkeli ve sarımsaklı sosla beraber tüketilmesini tavsiye ediyor.

Tam bir şifa deposu. İçindeki vitamin ve minerallerle doğal antibiyotik etkisi gösterir ve bağışıklığı güçlendirir.

Eğer hastaysanız ve  enerjiniz bir an önce gelsin istiyorsanız kelle paça çorbası yemelisiniz.

Hem kemik sağlığı hem de cilt sağlığı için gerekli olan kolajen bol miktarda bulunur.

İncinme, çatlak, kırık veya zedelenme gibi durumlarda kısa sürede iyileştirir.

Kas gelişimi ve kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur.

Protein, antioksidan ve kolajen yönünden zengindir ve düzenli olarak içilmelidir.

Normal kilosunun altında olan ve kilo alamayanlar içebilirler. 

Saç dökülmesi problemlerinde tam bir şifa kaynağıdır.

Vücudu tepeden tırnağa yeniler, göz sağlığı için faydalıdır.

Antioksidan özelliği ile vücuttaki enfeksiyonu ve kötü bakterileri kısa sürede temizler.

Türkiye genelinde araştırma yapan Areda Survey, katılımcılara “En sevdiğiniz çorba çeşidi hangisidir?” sorusunu sordu. Anket sonucunda %23,7 ile kelle paça çorbası ilk sırada yer aldı.

Kaynak: Türkiye Gazetesi Takvimi

 

Hiç yorum yok: