4 Ocak 2024 Perşembe

İran ile İsrail arasında bir savaş çıkabilir mi?


Burada birçok jeopolitik faktör ile birlikte yeni ticaret yolları projeleri ile alakalı aktörlerin kavgasındaki güç dengeleri belirleyici olacaktır.

ABD ve genelde Batı, Kızıldeniz'de büyük bir savaş istemezler. Fakat savaşın önlenemez hale geldiğine inandıklarında bunu Irak, Suriye, İran, Kafkasya ve Karadeniz hattına taşımak isteyebilirler.

Burada şunu da ifade etmem lazım; son G20 toplantısında aslında yukarıda zikrettiğim hattın artık ABD ve Batı için pek anlam ifade etmediğini IMEC projesini hayata geçirmek istemeleri ile gösterdiler. Bunun nedeni de bu sahaların kendileri açısından "revizyonist" ülkelerin kontrolünde olması ve böylelikle kendi etki alanlarının bir hayli sınırlı kalmasıdır.

Şunu demek istiyorum: Bizim de tam merkezinde bulunduğumuz coğrafya artık Batı için bir muharebe alanıdır.

Batı, Körfez'i bunun dışında tutmak isteyecektir.

Gelelim İran meselesine: İran coğrafyası Batı için asla kolay kolay vazgeçilecek bir alan değildir. İran'ın Fars kimliğine ve hâkimiyetine dokunmazlar, fakat şunu yapmaya çalışacaklar; rejim ile anlaşabilirler ise İran'ın Suriye, Irak ve Yemen gibi bölgelerden vekil güçlerini geri çekmesini veya onların İsrail ve Batı ile barışık hale gelmesini sağlamak isteyecekler. Eğer İran'daki rejim bunu kabul ederse bu sefer (şia) İslam Dünyasındaki prestijini kaybedecektir. Şayet İran'daki israil ve batı karşıtı gruplar tehdit ve baskılara rağmen buna direnirse tıpkı Almanlara 2. Dünya Savaşından sonra yapılanın benzerini İran'da tatbik edilmek isteneceğini düşünüyorum. Bu durumda İsrail ile İran büyük bir savaşa girişebilir ve böylelikle ABD, Batı ve İsrail karşıtı grupların tasfiyesi sağlanmaya çalışılır. Fakat bu İran'ın haritadan silineceği ve Fars hâkimiyetini kaybedecek manasına gelmez. Batı ve İsrail dostu bir rejimi başa getirirler...


Hiç yorum yok: