24 Mart 2024 Pazar

Türkiye, Avrupa ve ABD dahil ülkelerin yüzde 97'sinde doğurganlık oranı ve nüfus büyük oranda azalacak. Sahraaltı Afrika'da ise nüfus artış hızı devam edecek..Bunun anlamını biliyorsunuz değil mi?.Dünya kavimler göçüne ihtiyaç duyacak. Almanya göç yasalarını şimdiden yumuşattı. Diğer ülkeler de ister istemez bu yola gidecek. Ekonomik çarkların dönmesi, sağlıktan hizmet sektörüne kadar hemen her alanda işgücü ihtiyacı artacak..Asli nüfusu yaşlanan ülkelerin demografik yapısı değişmeye başlayacak. Endüstri 4.0'ın etkisini, yani yapay zeka ve robot çağının özelliklerini ekleyin. Nüfusu azalan ve göçlere kapılarını açan ülkelerde teknoloji insan faktörünün önüne geçtikçe değişen demografik yapının yol açacağı sorunlar ortaya çıkacak. Değişen demografik yapının milli aidiyet duygusu olmayacak. Kendilerini ne atalarının geldiği ülkeye ne de yaşadıkları ülkeye ait hissedecekler.

Sonunda dünyada köksüz, kendisini hiçbir yere hissetmeyen bir nüfus yapısı oluşacak. Şimdi gelelim konunun bir başka boyutuna. Gelişen yapay zeka. Bugün deneme aşamasında olan yapay zeka, bir süre sonra öğrenme yeteneği kazanmış, öğrendiklerini analiz edebilen ve karar verebilen "genel yapay zekaya" dönüşecek.

Böyle giderse, öğrenebilen yapay zekanın inisiyatif alma sürecine girmesini bekleyebiliriz. Biraz komplo teorisi gibi oldu ama, avcı-toplayıcı toplumu saymayalım. Tarım toplumundan (endüstri 1.0) sanayi toplumuna (endüstri 2.0) geçiş yüzlerce yıl sürdü. Endüstri toplumundan bilişim toplumuna (endüstri 3.0) geçiş yarı zamanda gerçekleşti. Ancak, bilişim toplumundan yapay zeka ve robot dönemine (endüstri 4.0) geçiş yıldırım hızıyla gerçekleşti. Endüstri 4.0'dan sonrası muhtemelen öğrenen, insanımsı yapay zekalı robotlar dönemi başlayacak. 

Hiç yorum yok: