2 Mayıs 2009 Cumartesi

YENİ KABİNE'NİN KODLARI


Başbakan Erdoğan Kabine'de köklü değişiklik yaptı. Bütün aslarını sahaya sürdü..

Erdoğan, 'değişimin getirdiği yeni heyecan'a vurgu yaparak revizyona gitti. 8 isim kabine dışı kaldı, biri dışarıdan 9 yeni isim kabineye girdi. 9 bakan yerini korurken, 7 bakanın görev yerleri değişti.

Kabinede beklenen köklü revizyon

Başbakan Erdoğan, kabine revizyonunu, 'İş hayatında olduğu gibi zaman zaman değişimin, yeni bir heyecan getirmesi, psikolojik hava da olsa önem arzediyor' sözleriyle açıkladı. Görevden aldığı bakanlarını koruyan Erdoğan, kabine dışında kalan bakanlarla ilgili olarak 'hata yaptı, yanlış yaptı' gibi yorumlara girilmemesini istedi.

Başbakan Erdoğan, yaklaşık 1 aydır heyecanla beklenen kabine değişikliğini dün gerçekleştirdi. Erdoğan Dışişleri Konutu'nda Cumhurbaşkanı Gül ile bir saat süren süren görüşmenin ardından Başbakanlık Merkez Bina'ya geçecek basın toplantısı düzenledi.

'İş hayatında olduğu gibi zaman zaman değişimin, yeni bir heyecan getirmesi, psikolojik hava da olsa önem arzediyor' diyen Erdoğan, şöyle konuştu: 'Böyle bir değişime inandığımız için 22 Temmuz'dan sonra çok kısmi bir değişim yapmıştık, biraz daha artırarak bir değişime gidiyoruz.'

GÜL'ÜN ÖNERİLERİ OLDU

Erdoğon, 'Bu revizyon güvenoyu gerektirir mi' sorusuna, 'Abesle iştigal. AK Parti'nin tasarrufu, AK Parti'nin de böyle bir güvenoyuna ihtiyacı yok' karşılığını verdi. Erdoğan, Gül'ün önerilerde bulunup bulunmadığının sorulması üzerine de, 'Önerileri oldu, bunları değerlendirdik' dedi.

Erdoğan, yeni bakanlık kurma konusunda istekli olmadıklarını belirtirken, 'İktidara geldiğimizde 10 Devlet Bakanlığı'nı kaldırdık. Bazı bakanlıkları birleştirdik. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nı da ayırmayı düşünmüyoruz. Ancak Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu ile petrol-doğalgaz ile enerjiyi birbirinden ayırma düşüncemiz var. Taner Bey'in de bu konuda çalışmaları var' diye konuştu.

UNAKITAN'IN PRATİK ZEKASI

BAŞBAKAN Erdoğan, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın sağlık sorunları sebebiyle bakanlıktan ayrıldığını belirtirken, 'Pratik zekasıyla kendisinden çok istifade ettiğim arkadaşımdı. Bundan sonra da zekasından Ali Bey ve ben istifade edeceğiz' dedi. Yeni Kabine'nin Resmi Gazete'de yayınlanmasından sonra devir teslim törenleri bugün yapılacak.

Grup ve Parti'de de revizyon geliyor

BAŞBAKAN Erdoğan, parti yönetiminde ve TBMM Grup yönetiminde değişiklik sinyali de verdi. Erdoğan, Sadullah Ergin ve Nihat Ergün'ün Grup Başkanvekili iken Kabine'ye girdiğini hatırlatan Erdoğan, 'Bu arkadaşlarımızın yerlerine iki arkadaşımız gelecek. Bunun yanında da Merkez Yürütme Kurulu'nda da 1-2 değişiklik olabilir. Eylül ayındaki büyük kongreden sonra da partinin MYK'sında değişik adımlar atabiliriz' dedi.

Arınç ve Davutoğlu kabinede

SEKİZ bakan kabine dışında kalırken, biri parlamento dışından 9 yeni isim Bakanlar Kurulu'nda yer aldı. 9 bakan yerini aynen korurken, 7 bakanın görev yerleri değişti. AK Parti'nin kuruluşunda yer alan Bülent Arınç ilk kez Bakanlar Kurulu'na girdi.

Arınç, kabinenin açıklanmasından yaklaşık 2 saat önce Başbakan Erdoğan tarafından arandığını ve yeni görevi hakkında bilgi sahibi olduğunu söyledi. Arınç, Gül'ün kendisini telefonla aradığını bildirdi. Arınç, 'Türkiye'ye hizmete kabinede devam edeceğiz' dedi. Dış politikadaki teorileriyle ünlenen ve 7 yıldır başbakanlık başdanışmanı olarak çalışan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, AK Parti döneminde Meclis dışından Bakanlar Kurulu'na giren ilk isim oldu. Dış politika üzerine düşünceleri ve tecrübelerini topladığı 'Stratejik Derinlik/Türkiye'nin Uluslararası Konumu'' adlı kitabı bulunan Davutoğlu, Domino Teorisi ve Ritmik Diplomasi gibi teorilerle diplomasi literatürüne yeni kavramlar kazandırdı. Erdoğan, Davutoğlu ile ilgili şunları söyledi: 'Gül ve benim başbakanlığım döneminde yoğun dışişleri sirkülasyonu içinde Gül'ün Cumhurbaşkanlığı döneminde hep bu işin içinde büyük emek verdi. Dışişleri camiamızı yurtdışı ve burada tanıdı ve birikimi çok. İstifade edeceğimize inandığım için bu kararı aldık.' Başbakan Yardımcılığına getirilen Bülent Arınç, Adalet Bakanlığı'na getirilen Sadullah Ergin ve Dışişleri Bakanlığı'na getirilen Ahmet Davutoğlu, Milli Güvenlik Kurulu toplantılarına ilk kez girecek isimler oldu.

Milli Eğitim'e ilk kadın bakan

Başbakan Erdoğan tarafından açıklanan kabine listesinde Mehmet Ali Şahin bulunmazken, CHP'nin Şahin hakkında verdiği gensoru da düşmüş oldu. Yeni kabinede kadın sayısı da arttı. Daha önce sadece Nimet Çubukçu'nun Devlet Bakanı olarak görev yaptığı kabineye Selma Aliye Kavaf da girdi. Kavaf, 'Ülkeme hizmet için makam mevki benim için önemli değil' dedi. Kavaf'la kadın bakan sayısı ikiye çıktı. Nimet Çubukçu ise, ilk kadın Milli Eğitim Bakanı olarak tarihe geçti. Görevlerini koruyan Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile Sağlık Bakanı Recep Akdağ, en uzun süreli görev yapan iki bakan oldu. Her iki bakan 2002'den bu yana aynı görevi yürütüyorlar. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da kabine de en uzun süreli koltuğunu koruyan bakanlar arasında yer alıyor. Erdoğan'ın açıkladığı yeni bakanlar arasına AK Parti'den iki grup başkanvekili girdi. Grup Başkanvekilleri Nihat Ergün ve Sadullah Ergin, yeni kabinede icracı bakanlıklarda görevlendirildi. Devlet Bakanlığı'na getirilen Cevdet Yılmaz, haberi Beypazarı'nda ailesi ile birlikte piknikteyken öğrendi.

İşte 60. Hükümete atanan yeni bakanlar

Bülent Arınç (Başbakan Yardımcısı)

Ahmet Davutoğlu (Dışişleri Bakanı)

Cevdet Yılmaz (Devlet Bakanı)

Selma Aliye Kavaf (Devlet Bakanı)

Sadullah Ergin (Adalet Bakanı)

Mustafa Demir (Bayındırlık Bakanı)

Ömer Dinçer (Çalışma Bakanı)

Nihat Ergün (Sanayi Bakanı)

Taner Yıldız (Enerji Bakanı)

Yeri değişen bakanlar

Ekonomide tüm yetkiler Babacan'a

DIŞİŞLERİ Bakanı Ali Babacan, ekonominin koordinasyonundan sorumlu Başbakan Yardımcılığı görevine getirilirken, yetkileri arttırıldı. l Hayati Yazıcı, Başbakan Yardımcılığı'ndan Devlet Bakanlığı'na kaydırıldı. l Faruk Nafiz Özak (Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'ndan Devlet Bakanlığı'na atandı. l Zafer Çağlayan, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'ndan Devlet Bakanlığı'na getirildi. l Faruk Çelik, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan Devlet Bakanlığı'na geçti. l Mehmet Şimşek, Devlet Bakanlığı'ndan Maliye Bakanlığı'na kaydırıldı. l Nimet Çubukçu Devlet Bakanlığı'ndan Milli Eğitim Bakanlığı'na atandı.

Yerinde kalan Bakanlar

Başbakan Yardımcısı

Cemil Çiçek

Devlet Bakanı

Mehmet Aydın

Devlet Bakanı

Egemen Bağış

Milli Savunma Bakanı

Vecdi Gönül

Hiç yorum yok: