23 Ağustos 2009 Pazar

Kilo almamak için öneriler


Ramazan ayıyla birlikte kilolar artmaya başlıyor.

Sahurları atlamayın


Sahurları atlamamaya özen gösterin. Özellikle protein ağırlıklı hafif bir kahvaltı size gün boyu yeterli enerjiyi verecektir. Bol su içmek de sahurun olmazsa olmazlarındandır.

Önce iftarlık, sonra akşam yemeği

Ramazan’da yapılan en büyük hatalardan biri de aç karnına oturulan bol çeşitli iftar sofralarıdır. Orucunuzu “iftarlık” adı verilen peynir, ekmek ve zeytinden oluşan bir sofrayla açmanız en doğrusudur. Aradan iki saat geçtikten sonra akşam yemeği için masaya tekrar oturmalı, ağırlıklı olarak sebze, et ve tahıl tüketmelisiniz.

Tatlılara dikkat

Ramazan’ın en önemli adetlerinden biri de hazırlanan çeşit çeşit tatlılardır. Ancak bunlardan kontrolsüz bir şekilde tüketmeniz kilonuzda ciddi artışlara neden olur. Yemekten bir iki saat sonra yiyeceğiniz bir porsiyon meyve ile tatlı ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Canınız mutlaka tatlı yemek istiyorsa da hamur tatlıları yerine sütlü tatlıları tercih etmelisiniz.

Bol su için

İftar sırasında çok fazla su içmek midenize zarar verecektir. Ancak iftar ve sahur arasında geçen zamanda, günlük ihtiyacınız olan 1,5-2 litre suyu içmeniz gerekmektedir. Gereken suyun tamamını direk içemeseniz bile, meyve suyu ve çayla ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

Kızartma yerine ızgara

Ramazan sofralarının olmazsa olmazlarından biri de kızartmalardır. Oysa normal öğünlerde bile sağlığınız için zararlı kızartmalar, Ramazan’da yavaşlayan metabolizmanızla birlikte vücudunuzu daha da sıkıntıya sokar. Bundan dolayı kızartmalardan vazgeçmeli, vazgeçemiyorsanız da az miktarda tüketmelisiniz. Kızartmalar yerine, buğulama ve ızgaralar sağlığınız için çok daha yararlı olacaktır.

Ramazan pidesine dikkat!

Ramazan pidesi, üstelik buram buram buğusu tüterken Ramazan’ın en lezzetli yiyeceklerinden biridir. Ancak aynı zamanda sindiriminin zorluğu ve lezzeti yüzünden kontrolsüz tüketilmesiyle sizin en büyük düşmanınızdır. Ramazan’da tamamen vazgeçemiyorsanız bile pideyi tüketirken çok dikkat etmeli, kendinize sınır koymalısınız.

Mutlaka yürüyüş yapın

Ramazan’da kilo almamıza neden olan en büyük unsurlardan biri de hareketsizliktir. Yemekten bir iki saat sonra yapacağınız egzersizler, ya da kontrollü yürüyüşlerle vücudunuzun hareketsiz kalmasını engelleyebilir ve ramazanı kilo almadan atlatabilirsiniz

Hiç yorum yok: