2 Aralık 2009 Çarşamba

Haber; %34 gazeteden, % 24 internetten okunuyor


Dünya genelindeki birçok gazetenin yöneticileri ve yayıncıları, Hindistan'ın Haydarabad kentinde dün başlayan Dünya Gazeteler Birliği (WAN) kongresi çerçevesinde bir araya geldi.

Bu yıl 62'ncisi düzenlenen kongre, 87 ülkeden 900'den fazla yayıncı, yayın müdürü ve yöneticinin katılımıyla, Filipinler'de geçen hafta öldürülen 30 gazetecinin anıldığı bir dakikalık saygı duruşunun ardından başladı.

Dünya Gazeteler ve Yayıncılar Birliği (WAN-IFRA) Başkanı Gavin O'Reilly, açılış konuşmasında, Filipinler'deki cinayetlere ağırlık verdi ve "Bu canavarlık, dünya gazetecilik tarihinin en kara sayfalarından biridir" diye konuştu.

Kongrenin Hindistan'da düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti, "Bilgi ve ifade özgürlüğünü savunan bir organizasyon olarak kendimizi evimizde gibi hissediyoruz" diyerek dile getiren O'Reilly, bu ülkedeki basın sektörünün şaşırtıcı bir hızla ilerlediğini, dünya genelindeki gazetelerin neredeyse yü zde 20'sinin burada satıldığını söyledi.

Hindistan'da ilk kez düzenlenen ve 3 gün sürecek kongrede, ağırlıklı olarak ele alınması beklenen "gazetecilik ve dijital çağ rekabetine" ilişkin olarak yapılan araştırma da gündeme getirildi.

Dijital habercilikte reklam gelirlerinin, gazetelerin elde ettiği reklam gelirlerinin yerini görünen bir gelecekte alamayacağına işaret edilen araştırmada, gazete sektörünün 182 milyar dolar reklam gelirleri bulunurken, geçen yıl bu gelirin dijital habercilikte 6 milyar doları aşamadığına dikkat çekildi. Araştırmaya göre dijital habercilikte reklam geliri, 2013 yılına kadar 8,4 milyar doları geçemeyecek.

Araştırma, dünya genelinde günde 1,9 milyar kişinin veya dünya nüfusunun yüzde 34'ünün gazete okuduğunu, buna karşılık nüfusun yüzde 24'ünün internet haberciliğini tercih ettiğini ortaya koydu. Gazetecilik sektörünün en büyük payı ise günde 107 milyon kadar tirajı bulunan Hindistan'a ait.

Hindistan, Çin ve Japonya, dünya genelindeki gazete satışının yüzde 60'ından fazlasına sahipken, ABD'nin bu pazardaki payı sadece yüzde 14.

WAN, "2009 Özgürlüğün Altın Kalemi" basın özgürlüğü ödülüne Pakistanlı editör Najam Sethi'yi layık gördü.

Ölüm tehditleri altında çalışan ve birçok kez cezaevine giren Sethi, ödülünü alırken yaptığı konuşmada, Taliban'ın, Pakistan'ın kontrol ettiği bölgelerde gazetesinin satışına izin vermediğini ve kendisinin, Pakistanlı 3 gazeteci arkadaşıyla birlikte örgütün ölüm listesinde bulunduğunu söyledi.

Pakistan'da yayımlanan "Friday Times and Daily Times" gazetesinde başyazarlık yapan Sethi, ailesini korumak için güvenlik duvarı örüldüğünü ve 8 polis memurunun her dakika muhafızlık ettiğini belirtti.

Dünya Editörler Forumu Başkanı Xavier Vidal-Folch da ödülü verirken yaptığı konuşmada, Pakistanlı yetkilileri eleştirdi ve gazetecilere yönelik şiddete son verilmesi için çaba harcanması çağrısında bulundu.

A.A.


Hiç yorum yok: