2 Aralık 2009 Çarşamba

Zonguldak emekli cenneti

SGK’nın verilerine göre, Zonguldak emeklide, Muğla çalışanda birinci..

Zonguldak emekli, Muğla çalışan oranında birinci sırada geliyor. Emeklilerin il nüfusuna oranının en fazla olduğu yerlerin başını Karadeniz bölgesi illeri çekiyor.

Milliyet’in haberine göre Sosyal Güvenlik Kurumu verilerine göre, emekli oranı en fazla olan il maden işçileriyle anılan Zonguldak. Madencilerin çalışma yasaları gereği erken emekli olması Zonguldak’taki emekli sayısının yüksekliğinde etken olurken kentte 141 bin 879 emekli bulunuyor. Her dört kişiden birinin emekli olduğu kentte emeklilerin oranı yüzde 22.92’yi buluyor. Emekli oranı yüksekliğinde Zonguldak’ı yine Karadeniz bölgesi illeri izliyor.

Emekli oranının en düşük olduğu iller arasında ise Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi illeri başı çekiyor. Şırnak’ta emeklilerin il nüfusuna oranı yüzde 2.10’a kadar geriliyor. Kentte 9 bin 23 emekli buluyor. Emeklilerin il nüfusuna oranının azlığı bakımından Şırnak’ı sırasıyla Ağrı, Muş, Hakkari, Şanlıurfa, Van, Mardin, Iğdır, Bitlis, Bingöl ve Siirt izliyor. Üç büyük ilden Ankara’da emekli oranı yüzde 16.27, İstanbul’da yüzde 13.83 ve İzmir’de 18.44 düzeyinde.

ÇALIŞANDA MUĞLA BİRİNCİ

Aktif çalışanların il nüfusuna oranının en fazla olduğu iller arasında sanayinin gelişmiş olduğu illerin fazlalığı dikkati çekiyor. Çalışan oranının en fazla olduğu illerin başında Muğla geliyor. İlde aktif çalışanların sayısı 242 bin 983’ü buluyor. Muğla’da çalışanların oranı il nüfusunun yüzde 30.70’sine karşılık geliyor. Muğla’yı Antalya, Ankara, Tekirdağ ve İstanbul izliyor.

Aktif çalışan oranının en az olduğu iller, yine Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yoğunlaşıyor. Aktif çalışanların nüfusa oranının en az olduğu il Ağrı. Çalışanların oranının yüzde 6.30’da kaldığı kentte 33 bin 546 çalışan var.

Hiç yorum yok: