26 Ocak 2010 Salı

KEÇİBOYNUZU DERDE DEVA OLUYOR


Akdeniz havzasında yetişen Keçiboynuzu 5 bin yıldan beri insanların derdine deva oluyor. Kocaeli'nde aktarlık yapan Mustafa Alpay, keçiboynuzunun yüzyıllardan beri insanların en büyük besin kaynağı olduğunu söyledi.

Alpay, keçiboynuzunun Türkiye'de akdeniz iklimi görülen bölgelerde yetiştiğini ifade etti. Keçiboynuzunun, Akdeniz iklimi bölgelerinde yaşayan insanların geçim kaynağı olduğunu söyleyen Alpay, köylülerin bu sayede para kazandıklarını kaydetti.

Türkiye dışında da keçiboynuzunun iyi bilindiğini dile getiren Alpay, Türkiye'ye gelen turistlerin keçiboynuzunu 'Yakup peygamberin ekmeği' olarak bildiklerini belirtti. Alpay, gençliklerinde abur cubur olmayan yaşlıların keçiboynuzu yedikleri için birçok yaşlı vatandaşın çocukluklarına dönük nostalji yaşamak için keçiboynuzu aldığını dile getirdi.

Keçiboynuzunun besleyici olduğunu kaydeden Alpay, 1. Dünya Savaşı'nda askerlerin en büyük besin kaynağı olduğunu belirtti. Birçok ülkede keçiboynuzu olduğunu belirten Alpay, dünyada en rağbet görülenlerin ise Kıbrıs'ta yetişenlerin olduğunu dile getirdi. Alpay, keçiboynuzunun nefes darlığına iyi geldiğini, besleyici olduğunu ve kan yapıcı olduğunu kaydetti.

Alpay, "Keçiboynuzunun en önemli özelliği nefes darlığına karşı oldukça etkili olmasıdır. Alerjinin neden olduğu nefes darlığı problemlerinde de rahatlıkla kullanılabiliyor. Keçiboynuzu, herkes için farklı miktarlarda ve farklı çeşitleri kullanılmaktadır. Yaşlılar, genelde pekmez veya toz olanı tercih ediyor. Gençler ise kabuklu olanı tercih ediyor. Çocuklarda kan yapması için günlük 50 gram, yetişkinlerde ise 100 gram kullanılması faydalı olur." şeklinde konuştu.

Kaynak: Cihan

Hiç yorum yok: