10 Şubat 2010 Çarşamba

Dizi tutturmanın 10 altın yolu


Habertürk TV eleştirmeni Memet Güler, 10 maddede sihirli formülü yazdı...

MEMET GÜLER / HABERTÜRK

İşte 10 maddede televizyonda dizi tutturmanın altın formülü

1 – İlk kural yeni bir şey söyleyebilmektir efendim. Seyircinin o güne kadar ekranda görmediği, farklı, özgün bir hikaye, bir dil, bir stil bulabilmektir. Ezel'in bu sene yaptığı, bir zamanlar Asmalı Konak'ın başardığı, Kurtlar Vadisi ekibinin yıllardır üzerine bastığı yepyeni bir tarz sergileyebilmektir seyirciye. Söyleyecek, anlatacak, gösterecek yeni bir şeyiniz yoksa, olmaz...

2 – 3D kuralını mutlaka uygulamak gerekmektedir. Doğru kanalda, doğru günde, doğru yayın saatinde ekranda olmak demektir 3D. Bu da gerçek bir mühendislik çalışması istemektedir. Yayıncı ile yapımcının, bu görevi birlikte üstlenmesi gerekir. Yoksa, olmaz...

3 – Film demek, dizi demek her şeyden önce elinizde sağlam bir öykünüzün bulunması demektir. Karakterleri iyi örülmüş, sürprizlerle seyircisini şaşırtmasını bilen, izlendiğinde değil, okunduğunda da keyif verebilen bir senaryonuz yoksa, olmaz...

4 – Doğru isimleri karşı karşıya getirmesini bilmektir dördüncü kural. Birbirlerine yakışan çiftleri seçebilmektir. Seyirciye, ekranda izlediği o aşk ya da nefret hikayesi etrafında birbirlerini dengeleyen, birbirlerine denk gelen kadınları ve erkekleri gösterebilmektir. Yoksa, tutmaz...

5 – İnsanların üzerinde konuşacağı, sokakta tartışılacak paradigmalar bulmanız gerekmektedir. Diziyi, ev sohbetlerine konu yapabilmeniz manasına gelmektedir bu. Eğer Binbir Gece "Evladınızın hayatı için 300 bin dolara bir adamla bir gece geçirir misiniz" sorusunu atmasaydı ortaya, sizce aynı başarıyı yakalar mıydı?

6 – Moda yaratmasını bilmekten geçer biraz da dizilerin başarısı. Dizideki karakterlerin yediklerini, içtiklerini, giydiklerini popüler hale getirmeyi başarmaktan yani. Eğer sokaktaki insan da sizin karakterleriniz gibi giyinmeye, onların tarzını benimsemeye, sevmeye ve hatta taklit etmeye başlamışsa, tamamdır.

7 – İnsanlara hayal kurdurabilmek, insanların hayallerini beslemesini bilmektedir biraz da mesele. Kendilerini yerlerine koymak isteyeceği karakterler yaratmak, yaşamak isteyecekleri hayatlar sergilemektir. Başarılı dizilerin sırrı biraz da zenginliği, gücü ve güzelliği iyi göstermelerindedir.

8 – Ekran, samimiyeti ölçen bir turnusol kağıdı gibidir. İçtenlik filtresidir ekran. Eğer yaptığınız işte samimiyseniz, ekrana bütün enstrümanlarıyla samimi bir yapım getirebildiyseniz, oyuna 1-0 galip başlamışsınız demektir. Unutmayın, hangi işi yaparsanız yapın aslında gönlünüzün ekmeğini yemektesinizdir aslında.

9 – Birçok kaliteli dizinin katili, onların ekrandan kaybolup gitmesinin faili hep yayın günü değişiklikleri olmuştur. Eğer dizinizi tutturmak istiyorsanız, sakın yayın günü ve saatiyle oynamayınız, oynatmayınız. Onu mutlaka kendi yayın gününde, kendi yayın saatinde yayınlayınız.

10 – Bu saydıklarımın tümünü yaparsanız, dizinizi tutturma şansınız yüzde 49'a çıkar. Gerisi ülkenin o günkü haline, seyircinin halet-i ruhiyesine, keyfine ve biraz da talihinize kalmıştır. Takdir edersiniz ki dizi tutturmanın yüzde yüz garantili bir formülü olsaydı, bunu bütün kanallar çoktan yapardı. Ben sadece işin olmazsa olmazlarını sıraladım efendim.

Hiç yorum yok: