31 Ocak 2021 Pazar

MÜSLÜMAN OLMANIN SEMBOLÜ VE İFADESİ

    Herhangi bir gemi karaya yaklaştığında o geminin hangi ülkeye ait olduğunu gösteren ilk işaret hiç şüphesiz bayrağıdır. O dil de yazılı kelimeler ve diğer bazı işaretlerden de kime ait olduğunu öğrenebiliriz. 

    Bir kimsenin Müslüman olduğunu gösteren de bir kısım işaretler, semboller vardır. Mesela kişinin namazı, orucu, haccı Müslüman olduğunu gösterir. Onun en açık ve net şekilde Müslüman oluşunu ise bizzat kendi beyanından, sözlerinden anlarız. Bir kimse bütün içtenliği ve samimiyetiyle Kelime-i Şehadet getiriyorsa bu onun Müslüman olduğunun ikrarından ibarettir. 

  Kelime-i Şehadet, “Eşhedü en lâ ilâhe illallah ve eşhedü enne Muhammeden Abdühû ve Resûlühû” kelimelerinden ibaret bir şahadettir. Bunu söylerken, “Şehadet ederim ki Allah´tan başka ilah yoktur ve yine şehadet ederim ki, Muhammed (S.A.V.) O’nun kulu ve resulüdür” demiş oluyoruz. 

    Allah'tan başka bir ilah olmadığını dile getirme "tevhid", yani Allah'ı birlemek olarak ifade edilir. “Lâ ilâhe illallah Muhammedun Resûlullah”a da "kelime-i tevhid" denir. Hz. Muhammed (S.A.V.) Allah’ın bize gönderdiği bir elçidir. Kur'an'la gönderilmiştir. İşte bunlara, inanma, ikrar ve ifade etmeye Kelime-i Şehadet denmektedir. 

Hiç yorum yok: