31 Ocak 2021 Pazar

Soda Vergisinden Gelen Sağlık ve Toplumsal Fayda

 

Şekerli içeceklerin sağlığa zararlı olduğu bilim insanları tarafından kanıtlanmıştır. Harvard TH Chan Halk Sağlığı Okulu'nda Sağlık Sosyolojisi Profesörü Steven Gortmaker’ın da vurguladığı gibi şekerli içecekler insanları yavaş yavaş öldürmektedir.

Her ne kadar kulağa korkunç gelse de şekerli içecekler bir tür sigara gibidir. Kötü etkiler kısa vadede görünmezken, kilo artışı yıllar içinde birikerek adeta kartopu etkisi gibi kendinizi 30-40 yıl sonra obez olarak bulabilirsiniz.

Peki Şekerli İçeceklerin Tüketimi Nasıl Sınırlandırılmalı?

Her ne kadar sosyal sorumluluk çerçevesinde bilinçlendirme yapılsa da zararlı tüketimlerin azaltılması için daha etkili uygulamalara geçmek gerekebilir. Gortmaker, şekerli içeceklerin tüketimini azaltmak için vergilendirmenin doğru bir politika olduğunu belirtmektedir. Amerika’da ve bazı Avrupa ülkelerinde uygulanan bu vergi “soda taxes” olarak isimlendirilmektedir. Detaylı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

Aynı vergi türevi ülkemizde de ÖTV olarak uygulanmaktadır. Böylece kişi meşrubat içeceğinin alımı için ek bir miktar olarak para ödemektedir. Avukatlar, sosyologlar, ekonomistler soda vergisinin sağlıklı beslenme ve iyi yaşam tarzını benimseme noktasında fayda sağlarken ülke ekonomisine de getiri sağladığını ortaya koymakta ve bu politikayı savunmaktadırlar.

Örneğin; Gortmaker, sigara tüketimini azaltmak için de aynı politikanın uygulandığını ve faydasının görüldüğünün altını çizmektedir. Klinik Hukuk Profesörü ve Harvard Hukuk Fakültesi Gıda Hukuku ve Politika Kliniği başkanı Emily Broad Leib da uygulamaya destek vermekte ve elli yıl önce Amerikalıların % 1'inden daha azının Tip 2 diyabet hastası olduğunu belirtmektedir. Şimdi ise Tip 2 Diyabet %10’a yaklaşan vahim bir tablo ile karşımıza çıkmaktadır. Leib’ın da belirttiği gibi bu, Amerikada’ki ciddi bir sağlık krizini ortaya koymaktadır. Ülkede artan obezite ve diyabet oranları nedeniyle tüketimde kısıtlama olması için vergi alınma yoluna gidilmiştir.

Soda Vergisi Gerçekten Fayda Sağlıyor mu?

Chicago Illinois Üniversitesi’nin, Amerika’da Cook County'deki içecek satışları üzerine yaptığı bir araştırma, 2017'de dört ay boyunca ilçede şekerli içeceklere ons başına bir kuruş vergi uyguladığında vergilendirilen içeceklerin alımlarının % 21 azaldığını göstermiştir.

Chicago Halk Sağlığı Okulu Illinois Üniversitesi araştırmacıları tarafından yürütülen çalışmanın bulguları Annals of Internal Medicine bülteninde yayınlanmıştır.

Bu çalışma, Cook County'nin 2017 şekerli içecek vergisinin hem amaçlanan hem de amaçlanmayan etkisini kapsamlı bir şekilde değerlendirdi ve verginin, Tip II diyabet gibi kronik hastalıklara katkıda bulunduğu bilinen birçok içeceğin tüketimini azaltmada etkili bir yöntem olduğunu gösterdi.

Soda Vergisinin Net Mal Olarak Fayda Sağladığı Bulundu

New York Üniversitesi ekonomistlerden oluşan bir ekip, soda vergilerinin,- sağlık yararları ve tüketici davranışlarının analizine dayalı bir değerlendirmede "net mal" olarak hizmet ettiği sonucuna varmıştır. Uzun süredir devam eden sigara vergilerine benzer avantajlar gören çalışma, aynı zamanda tüketimi sınırlandırma konusunda mevcut pek çok politikadan çok daha etkili politika parametreleri de sunuyor. Örneğin bir sosyal sorumluluk projesi soda vergisi kadar tüketimi sınırlandırmada etkili olamıyor.

New York Üniversitesi, Pennsylvania Üniversitesi'ndeki Wharton Okulu ve California Üniversitesi, Berkeley'deki araştırmacılar tarafından yapılan analiz, Ulusal Ekonomik Araştırma Bürosu (NBER) çalışma raporu olarak yayınlandı.

New York Üniversitesi'nden Hunt Allcott, Wharton'dan Benjamin Lockwood ve Berkeley'den Dmitry Taubinsky isimli araştırmacılar, çalışmalarının şekerli içeceklerin sağlığımız için kötü olduğunu açıkça ortaya koyduğunu belirtiyorlar. "Çalışmamız, bir vergi uygulayıp uygulamamamız gerektiğine dair genel ekonomik mantığı değerlendirmek için bir sonraki adımı atıyor. Ekonomik bir çerçeve kullanarak, sodanın vergilendirilmesinin topluma net faydalar sağladığını gösteriyoruz" diyorlar.

 Fayda değerlendirmesinde; sağlık etkileri insanların şekerli içecekleri içmekten aldıkları keyif, vergi gelirlerinin değeri ve diğer faktörleri hesaba katarak analiz yapılıyor.

Araştırmacılar, ülke çapında bir soda vergisinin her yıl topluma 7 milyar dolar net fayda sağlayacağını tahmin ediyor

Araştırmacılar, soda vergilerinin hem düşük hem de yüksek gelirli insanlara fayda sağladığını tahmin ettiklerini belirtiyorlar. Düşük gelirli insanlar daha çok şekerli içecek içer ve dolayısıyla soda vergisi onların tüketimini sınırlar. Böylece sağlıklarına da daha az soda içmek sayesinde daha fazla fayda sağladığını vurguluyorlar.

Araştırmacılar ayrıca eyalet düzeyindeki vergilerin, San Francisco, Philadelphia ve diğer ABD şehirlerinde uygulananlar gibi şehir düzeyindeki vergilerden bile daha etkili olacağını keşfettiler. Arizona, California, Michigan ve Washington'da vergi kısıtlaması eyalet bazındaki daha etkili faydaları beraberinde getirmiştir.  

Araştırmacılar, soda vergilerinin eyaletler bazında olmasının, hem daha fazla insanı kapsadığını hem de şehrin hemen dışında vergisiz soda satın almayı azalttığını belirtiyorlar. Böylece, verginin eyalet düzeyinde olması şehir düzeyinde olduğundan daha fazla fayda sağladığını gözlemlediklerini belirtiyorlar.

Uygulamanın Sağladığı Faydalar Olumsuzlukları Aşıyor

Muhalifler soda vergisi uygulaması nedeniyle devleti bir nevi “dadı devleti” olarak nitelendirmektedirler. Bunun bireysel özerkliğe bir saldırı olduğunu ayrıca uygulamanın yerel işletmelere zarar verdiğini söylüyorlar. Diğer yandan soda vergisi uygulamasının Amerikada’ki ciddi sağlık krizini çözme yolunda etkili bir uygulama olduğu görülmektedir. Araştırmacıların da vurguladığı gibi, ortalama olarak 12 onsluk bir kutu kola içmenin, kişiye yaklaşık 10 sent sağlık masrafı getireceğini tahmin ediyorlar. O yüzden soda vergisinin toplumsal faydası gerçekten de olumsuz denebilecek sonuçları kat kat aşıyor. Ciddi sağlık sorunlarını çözme noktasında mevcut şartlarda etkili bir çözüm yolu olmayı sürdürüyor.

Aynı vergi türevinin ülkemizde ne tür sonuçlara yol açtığını görmek konuyu çok boyutlu analiz etmede önem taşımaktadır. Maliye Bilim Uzmanı Ersan Özkan ve Dr. Öğretim Üyesi Simla Güzel'in de belirtiği gibi ülkemizde obezitenin ekonomik maliyetlerine ilişkin fazla çalışma bulunmamaktadır. O yüzden obezitenin ekonomik maliyetleri ve obezite ile mücadelede ekonomi politikalarını ele alacak çok boyutlu akademik çalışmalar yapılması önem taşımakta. Ülkemizde söz konusu çalışmaların bir parçası olarak şekerli meşrubatlarda uygulanan ÖTV vergisinin ne tür sonuçlara yol açtığını fayda boyutunu da analiz edecek çalışmalara ihtiyaç var.

Kaynaklar ve İleri Okumalar:

https://www.sciencedaily.com/releases/2019/05/190520081918.htm

https://www.sciencedaily.com/releases/2020/02/200225101318.htm

https://news.harvard.edu/gazette/story/2020/02/in-soda-tax-fight-experts-hear-echoes-of-tobacco-battles/

https://www.researchgate.net/publication/324847602_Soda_Taxes_The_Importance_of_Analysing_Policy_Processes_Comment_on_The_Untapped_Power_of_Soda_Taxes_Incentivising_Consumers_Generating_Revenue_and_Altering_Corporate_Behaviours

https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/458052

                                    NİL GÜREL

 BAĞIMSIZ ARAŞTIRMACI ve AKADEMİK ÇALIŞMACI

Hiç yorum yok: