20 Haziran 2022 Pazartesi

Enerjide Dışa Bağımlılık

 

    Ülkemiz enerji kaynakları bakımından dışa bağımlı bir ülkedir. Bu dışa bağımlılığımızın ilk nedeni ülkemizin jeolojik konumuna bağlı olarak petrol ve doğalgaz rezervlerinin yeterli olmamasıdır. Ülkelerin kalkınmaları için üretim şarttır. Üretimin temel ihtiyaçlarından biri olan enerji burada stratejik durumdadır. Ülke üretim yapacağı enerjiyi kendi üretemezse ve diğer ihracat kalemlerinden gelen gelirler bu açığı kapatmıyorsa ülkelerin ticaret açığının çıkması muhtemeldir. 

    Ülkemizde 2020 yılında tüketilen elektrik enerjisinin yaklaşık yüzde 37’si ithalat yoluyla ülkemize gelen enerji kaynaklarından karşılanmıştır (TEİAŞ,2020). Bu enerji kaynakları kullanım yoğunluğuna göre sırasıyla doğalgaz, ithal kömür ve sıvı yakıtlardır. 

    Gelişmiş ülkelerde enerji kullanımı üretime bağlı olarak yüksektir. Sanayileşmenin olduğu ülkeler enerjiyi bolca tüketerek kendi çıkardıkları veya ithal ettikleri hammaddelere katma değer katmaktadırlar. Burada kullanılan enerji ve kazanılan katma değer doğru orantılı artmaktadır. Enerji kaynaklarını doğru kullanan ülkeler her zaman gelişmektedir. Burada önemli olan öz enerji kaynaklarını doğru değerlendirmektir. Bir ülke petrol yataklarına sahipse enerjisini petrol ve türevi ürünlerden, doğalgaz yataklarına sahipse doğalgazdan, kömür yataklarına sahip bir ülke ise kömür yataklarından karşılamalıdır. Ülkemizde kömür yatakları oldukça yaygındır ve bunların Paris Antlaşması doğrultusunda kısa bir süre içerisinde kullanımı yasaklanacaktır. Dünyanın ekolojik durumunu göze alarak bu doğru bir antlaşmadır. Bu antlaşmayı lehimize çevirmek için stratejik planlar yapılmalı, kömürden antlaşmanın sonuna kadar doğru bir şekilde yararlanılmalı, kömürden elde edilen karın yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırılması gerekmektedir. Yenilenebilir enerji kaynaklarının ilk yatırım tutarı yüksek gözükse de gelişen teknoloji ile bu tutar kendini kısa sürede amorti edecek ve ücretsiz temiz enerjiye ulaşım kolaylaşacaktır. Bu sürede ülke içten yanmalı motorlardan kurtularak yerli pil teknolojilerini geliştirmeli, taşıtlarda kullanılan enerjinin depolanmasında dışa bağımlı olmamalıdır. Enerjinin depolanması zor ve maliyetlidir. Ülkede bireysel ve kurumsal tüketicilerin kurdukları güneş enerjisi sistemleri desteklenmeli, sistemlerin ürettiği elektriğin depolanmasının büyük maliyet olduğu için asla izin verilmemeli, üretilen enerji şebekeye beslenmelidir. Böylece bireysel üretici enerjisinin depolanması gibi ekstra maliyetlerden kurtulacak, kendi enerjisini kendi üreterek hem dışa bağımlılığı azaltıp hem de doğanın gücünden optimum biçimde faydalanacaktır. Burada önemli olan bireysel ve kurumsal üreticilerin uzmanlar yardımıyla üretim planı, stratejilerini ve sistemin ne kadar zaman zarfında kendisini amorti edeceğinin bilgilendirmesi sağlanmalıdır. 

Hiç yorum yok: