1 Kasım 2008 Cumartesi

Neler Oluyor?...

Neler oluyor?

İktisatçı filan değilim, ama bu defaki kriz, dışında olduğumuz için olsa gerek, bizzat yaşadıklarımıza nazaran çok daha net bir görüntü veriyor.

Ülkemizdeki sıcak para denilen Amerikan sermayesinin %70'i memleketi terk etmiş, üstelik giderken de kara gün için yastık altına dolar koymuş olanları, senelerden sonra ilk defa mutlu ederek ayrılmış. Geride kalanların gitmeye niyeti yok galiba ki, dolara olan talep ani bir şekilde azalıp, hızlı bir değer kaybı yaşandı. Gerçi bir süre daha emme basma tulumba gibi hareketler olacak, geride kalanlar kaçabilmek için kurun düşmesini kollayacak, bu seviye iyi, hadi dolara dönüp gidelim dedikleri anda, hoop tekrar yukarı.

Ancak tabii bir süre sonra büyük bir kısmı gitmiş olacak. Bu şekilde oluşan boşluğu doldurmak hükümet yurt dışındaki paraların getirilmesini istiyor. Türkiye'nin kendi vatandaşlarının paralarını çağırması ise en çok Almanya'yı endişelendiriyor. 2001 krizi ile çelikleşmiş bir bankacılık sektörünün olduğu ülkemizde, mevduat hiçbir yerde olmadığı kadar güvenli bir ortamda. Ve üstüne üstlük dünyada en yüksek faizi ödeyen de biziz (maalesef).

Avrupa'daki vatandaşlarımız paralarını daha emniyetli ve daha kazançlı olan Türk bankalarına getirmez mi? Getirebilir, getirir.

Kim zarar görür paranın bu hareketinden? Tabii en büyük zarar Deutche Bank'ın hanesine yazılır. Peki Deutche Bank'ın kurnazları ne yapmalı:

Bir rapor hazırlarsın, IMF'ye en çok ihtiyaç duyan ülkeler listesi diye, Türkiye'yi de ilk sıraya yazma, ciddi bulunmaz, ama şöyle üst sıralara yazarsın, sanki dünyadaki kriz en kısa zamanda Türkiye'yi vuracakmış gibi raporu kamuoyuna açıkladın mı, Almanya'daki Türklerin parası Türkiye'ye gitmez, Deutche Bank da bu işten zarar görmemiş olur. Alman'a göre Deutche bank zarar göreceğine, varsın Türkiye batsın.

Türkiye'nin 90 milyar dolar acil paraya ihtiyacı varmış güya. Halbuki toplam dış borcumuz 87 milyar dolar. Bunun kısa vadeli olanı sadece 1.8 milyar dolar. Üşenmedim kalktım, hazinenin raporlarını inceledim, çok güzel sunumlar hazırlanmış, her şey açık ve net: www.hazine.gov.tr

Anlaşılan Almanya'nın özellikle de Deutche Bank'ın durumu hiç iyi değil ki, göz göre göre böyle bir senaryoyu yazıp, utanmadan bunu açıklayabiliyor. Alman hükümeti mevduata ne garanti veriyor bilmiyorum, ama Almanya'daki Türk vatandaşlarının son derece dikkatli olması şart. Nüfusun gittikçe yaşlandığı ve ekonominin geri saymaya başladığı Almanya, kaşıkla verdiğini kepçeyle toplayabilir.

Şimdiye kadar hep biz krizlerle boğuştuk ve onlar kazandılar. Şimdi de kendi krizlerinin kaybedeni olmamızı istiyorlar.

n.firat@secimler.com.tr

www.secimler.com.tr sitesinden alıntıdır.

Hiç yorum yok: