23 Mart 2009 Pazartesi

TRT-AVAZ Hayırlı Olsun!


TRT’nin, ismi merakla beklenen yeni kanalı, 21 Mart 2009 Cumartesi günü, Ankara’da Anadolu Gösteri ve Kongre Merkezinde düzenlenen bir Gala ile yayın hayatına başladı. Toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı Gül, yeni kanalın ismini, “TRT-Avaz, TRT’nin sesini avaz avaz duyuracak; sadece Türkiye’ye değil, tüm Türk Dünyasına avaz avaz seslenecek” sözleriyle açıkladı. Gül’ün dinleyicilerin Nevruz bayramını kutlaması da Türk Cumhuriyetlerinden toplantıya katılan misafirler ve misyon temsilcileri tarafından memnuniyetle karşılandı. Toplantıya, Cumhurbaşkanının yanı sıra, görebildiğimiz kadarıyla, Devlet Bakanı Prof. Dr. Mehmet Aydın, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, Türkmenistan Azerbaycan ve Kırgızistan Büyükelçileri, TÜRKSOY Genel Müdürü Düsein Kaseinov gibi isimler katıldı.

TRT-Avaz ismi, iyi düşünülmüş bir isim. “Avaz” sesi Farsça kökenli olmakla beraber, hemen bütün Türk lehçelerinde, Türkiye Türkçe’sindekiyle aynı anlamda kullanılıyor. Kazakça’da ve diğer bazı lehçelerde “ses” yanında “oy” anlamı da yüklenmiş “Avaz” sözüne. Daha önce kullanılan TRT-Avrasya, TRT-Türk gibi isimlere göre TRT-Avaz ismi, hem kulağı tırmalamıyor, hem de ideolojik bir vurgu taşımıyor.

Daha önce TRT Avrasya, daha sonra TRT Türk yayınlarıyla Türk Dünyasının bütününe ulaşmaya çalışan TRT, bu defa, bu niyetinde TRT Avaz’la daha başarılı olacak gibi görünüyor. Çünkü bu defa teknolojik alt yapı daha iyi hazırlanmış görünüyor. Nitekim, Azerbaycan, Türkmenistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Kazakistan’dan, o ülke televizyonlarının elemanlarının sesinden ve o lehçelerde sunulacak olan haber, eğlence ve sohbet vb. canlı yayınlar, Türkçe alt yazıyla verilecek. Azerbaycanlı bir hanım milletvekilinin dediği gibi, “bütün Türk Dünyasına seslenecek bir yayın işini herkes Türkiye’den bekliyordu ve bu Türkiye’nin işi olmalıydı.”

Program içeriği hakkında konuşmak için henüz erken. Ancak, haber ve eğlence programları yanında, Türk Dünyasının çeşitli yörelerindeki problemlerin tartışma programlarıyla izleyicilere duyurulması, kardeşlerimizin birbirlerinden haberdar olmalarını sağlayacak. Ayrıca, aynı maksada hizmet edecek şekilde, Türk Dünyasının bütün yörelerini, bütün kültürel ve tarihi zenginliğiyle tanıtıcı belgeseller de hazırlanmalıdır.

Uygur lehçesinde yayının da ilân edilenlere bir an önce eklenmesi gerekir. Bunun önünde diplomatik bir engel umarız yoktur; varsa da aşılabilmelidir.

TRT’yi, TRT-Avaz dolayısıyla tebrik ediyor, TRT-Avaz hayırlı olsun diyor ve başarılı yayınlar diliyoruz.


Hiç yorum yok: