3 Nisan 2009 Cuma

AKP ile ANAP'ın ilginç benzerlikleri!


Son seçimde oy kaybına uğrayan iktidar partisi AKP’deki gelişmeler, bir dönemin etkin iktidar partisi ANAP’ı hatırlatıyor.

Tek adam, dört eğilim, Papatyalar, Prensler gibi benzerlikler dikkat çekiyor. İktidardaki erime başlangıcı bile aynı...

Son seçimde oy kaybına uğrayan iktidar partisi AKP’deki gelişmeler, bir dönemin etkin iktidar partisi ANAP’ı hatırlatıyor. İki parti arasında şaşırtıcı benzerlikler dikkat çekerken, ANAP 29 Mart’ta aldığı oy oranıyla sonuncu partiler arasında yer aldı. AKP ile ANAP arasında benzerlik gösteren ortak özelliklerden bazıları şöyle:

TEK ADAM

Her iki partide de hep tek adam oldu. Turgut Özal, kurucusu olduğu ANAP’ta uzun yıllar tek adamdı. 2002 seçimlerinden bir süre sonra Başbakan olan Erdoğan da partide tek adam konumuna geldi. Erdoğan da Özal gibi medya ve toplumun değişik kesimleri ile tartışma hatta kavgalara girdi. Erdoğan, partisinin bir mitinginde “Son Osmanlı padişahı” olarak karşılandı.

YÜKSELME DÖNEMİ

Özal tarafından 26 yıl önce kurulan ANAP, iki kez tek başına seçim kazandı. 1983’de yüzde 42 oyla tek başına iktidar oldu. Aynı ANAP 25 Mart 1984’te yapılan yerel seçimlerde de yüzde 41.5 oy aldı. 2001 yılında kurulan AKP ise 2002’de girdiği ilk seçimde yüzde 34, ilk yerel seçimde de yüzde 42, son genel seçimde ise yüzde 47 oy aldı.

KIRILMA NOKTASI

ANAP’ın oyu ilk girdiği seçimden 6 yıl sonra, AKP’nin oyu ise ilk girdiği seçimden 7 yıl sonra düşmeye başladı. Her iki parti de, ilk yenilgiyi yerel seçimde aldı. ANAP’ın oyu 1989’da 21.75 ile yarı yarıya azaldı. AKP ise 7 yıl sonra yine yerel seçimde yüzde 8 oy kaybetti.

4 EĞİLİM

Her iki partide de 4 eğilim öne çıktı. ANAP’ta Cavit Kavak gibi “Sol görüşlüler” vardı. AKP’de de eski CHP’li Ertuğrul Günay gibi isimler var. ANAP’taki Mustafa Taşar, Alpaslan Pehlivanlı gibi “Ülkücüler” milliyetçi kanadı temsil ediyordu. AKP’de de bu kanatta Cemal Öztaylan, Sadık Yakut gibi isimler var.

ANAP’ta “Muhafazakar kanat” olarak öne çıkan Mehmet Keçeciler ve İsmail Dayı gibi isimleri ise AKP’de Bülent Arınç ve çevresindeki isimler oluşturuyor. ANAP’ta Mesut Yılmaz, Mustafa Kalemli, Güneş Taner gibi liberal kanadı da, AKP’de Egemen Bağış, Yaşar Yakış gibi isimler temsil ediyor.

PRENSLER

Özal’ın iktidarında çevresinde ‘’Prens’’ olarak adlandırılan Engin Civan, Bülent Şemiler, Coşkun Ulusoy gibi isimler de vardı. Erdoğan’ın çevresinde de, Ömer Çelik, Cüneyt Zapsu gibi isimler bulunuyor.

PAPATYALAR VE AK SOSYETE

Turgut Özal’ın eşi ‘’Papatyalar’’ adıyla etrafında bir sosyete kitlesi oluşturdu. Papatya’lar, Hasbahçe’de Osmanlı kıyafetleri ile partiler düzenledi. AKP’de de bazı bakan ve milletvekili eşleri ile iş adamı eşlerinden oluşan AK sosyete var. Başbakan Erdoğan’ın eşi de pahalı markalardan oluşan çanta ve diğer aksesuarları ve ipek eşarpları dikkat çekiyor.

ŞARKI KARDEŞLİĞİ

ANAP iktidarında ‘’Arım balım peteğim” şarkısı gündemdeydi. Özal, katıldığı her miting ve etkinlikte bu şarkı çalındı. AKP lideri Erdoğan’ın favori şarkısı ise “Beraber yürüdük biz bu yollarda’’ oldu.

Hiç yorum yok: