5 Nisan 2009 Pazar

Kalp krizi kanserden ölümcül


Kalp ve damar hastalıklarından ölümler çok fazla.
Rize Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Arif Yılmaz, kalp ve damar hastalıklarından meydana gelen ölümlerin hem Türkiye hem de dünya genelinde kanserden bile daha fazla görüldüğünü söyledi.
Prof. Dr. Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, toplumların refah seviyeleri yükseldikçe obezitenin ortaya çıktığını, bunun da kalp ve damar hastalıklarıyla direkt ilgili bir faktör olduğunu belirtti.
Toplum zayıf olunca kalp ve damar hastalığının oluşma riskinin azaldığına, kilo artınca kalp ve damar hastalıklarının da arttığına dikkati çeken Yılmaz, ''Yaşlandıkça damar sertliği de artıyor. Yani yaşam süresi uzadıkça bu hastalık da artar. Ortalama yaşam süresinin uzaması nedeniyle kalp damar hastalıkları daha fazla görülüyor. Sigara da bu hastalıkta önemli bir faktör'' dedi.
Yılmaz, son dönemlerin en önemli hastalıklarının başında kalp ve damar hastalıklarının geldiğini, kalp ve damar hastalıklarından meydana gelen ölümlerin hem Türkiye hem de dünya genelinde kanserden bile fazla görüldüğünü vurguladı.
-''MANGALDA PİŞİRİLEN ET, BİR AYLIK ET İHTİYACINI KARŞILAR''-
Prof. Dr. Yılmaz, kalp ve damar hastalıklarının Türkiye'de özellikle Doğu Karadeniz'de diğer bölgelere göre daha fazla görüldüğüne dikkati çekti.
Bunda beslenme alışkanlığının önemli rol oynadığını ifade eden Yılmaz, şunları söyledi:'
'Bölgemizde hayvansal gıdalar çok seviliyor. Katı yağlar tercih ediliyor. Mesela etin mangalda pişirilmesi son derece zararlı. Mangalda pişirilen et, neredeyse insanın bir aylık et ihtiyacını karşılar. Tabii genetik nedenler ve hareketsiz yaşam da hastalığın görülmesinde son derece etkili oluyor. Bölgemizde araç çok fazla kullanılıyor. Yürünecek mesafeler bile otomobille gidiliyor. Bu da insanı hareketsiz bir yaşama sevk ediyor.'
'Yılmaz, kalp ve damar hastalıklarına yakalanmamak için düzenli spor yapılması ve bitkisel yağlarla hazırlanan sebze yemeklerinin tercih edilmesi gerektiğini kaydetti.
A.A.

Hiç yorum yok: