18 Nisan 2009 Cumartesi

Turkcell Süper Lig AKP'li


29 Mart yerel seçimlerine futbol gözüyle bakılırsa...

Mart Yerel Seçimleri’nde ciddi oy kaybına uğrayan AKP’nin, Süper Lig’de de iktidarını korumasına karşın ciddi oy kaybına uğradığı ortaya çıktı.

Sivas ve Antalya gibi iki önemli takımın belediyesini kaybeden AKP’nin tek tesellisi Trabzon’u kazanmasıydı. AKP, 90’da attığı golle G.Saray’ın bölgesi Beyoğlu’nda belediye başkanlığını kaptırmadı. Üç Büyükler’den F.Bahçe ve Beşiktaş’ın bölgelerinde ezici üstünlük kuran CHP ise Ankara dışında Anadolu’da hezimete uğradı. Bu seçimde en büyük sürprizi BBP yaptı. Şampiyonluğa doğru giden Sivas taraftarları kentlerinde BBP için oy verdi ve belediyeyi AKP’den kaptı. DSP ise Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın Eskişehirspor’a yoğun destek vermesine karşın etkinliğini oy oranını artırırak sürdürdü.

İŞTE AKP’NİN KALELERİ

Süper Lig’de AKP 10 belediye başkanlığı kazanırken CHP 6, BBP ve DSP ise 1’er başkanlıkla yetindi. YSK ve NTV verilerine göre 18 takımın yer aldığı 12 ilde AKP oyların %44.43’ünü topladı. Bunun sayısal karşılığı 3 milyon 148 bin 001 kişi. Oyların %32.16’sını toparlayan CHP’ye ise 2 milyon 278 bin 464 seçmen oy verdi. İki parti arasındaki büyük fark, Bursa, Konya, Kayseri ve G.Antep gibi AKP’nin oy depolarının Süper Lig’e takım veriyor olmasından kaynaklandı. DSP, Süper Lig bölgesinde 206 bin 781 oy alırken BBP ise 94 bin 459 da kaldı.

F.BAHÇE KAYBETTİRDİ!

AKP Beşiktaş, Trabzon ve Konya dışında Süper Lig’de takımı bulunan il ve ilçelerde 2004 yılı seçimlerine göre ciddi oy kayıpları yaşadı. AKP en büyük kaybı F.Bahçe’nin seçim bölgesi olan Kadıköy (%11.13), Melih Gökçek’in fahri başkanı olduğu Ankaraspor’un bölgesi Sincan (%15.01) ve Denizlispor’un bölgesi olan Denizli Merkez’de (%11.51) yaşadı. CHP ise 2004’e oranla Süper Lig’de takımı bulunan il ve ilçelerde oylarını patlattı. Trabzon’u kaybetmesine karşın Antalya’yı kazanan CHP en büyük oy artışını F.Bahçe’nin bölgesi Kadıköy (%17.10) ile Beşiktaş’ta (%16.04) gerçekleştirdi.

SİVAS’TA BBP PATLADI

Süper Lig’de lider konumda bulunan Sivasspor’un yer aldığı Sivas merkezde, hem seçim sonucu anlamında hem de 2004 yılına oranla oy değişiminde büyük sürpriz vardı. AKP’den belediye başkanlığını devralan BBP, toplam 77 bin 608 seçmenin desteğiyle oylarını %30.41 oranında artırdı. Bu arada 18 takımın bağlı bulundukları belediyelerden 11’i aynı başkanla devam ederken 7 belediye başkanı değişti. AKP bir başkanı değiştirirken, CHP A.Gücü, Hacettepe ve G.Birliği’nin bağlı bulunduğu Çankaya’da başkan değişikliğine gitti.

2009-2004 yerel seçimleri karşılaştırmalarına 2004’te Süper Lig’de yer alan ve daha sonraki yıllarda küme düşen Samsun, Malatya, Diyarbakır, Akçaabat Sebat, Çaykur Rize, Istanbul, Adana ve Elazığ takımları dahil edilmemiştir.

Vatan

Hiç yorum yok: