12 Kasım 2009 Perşembe

Dünyanın son monarşisi bitti


En garip kral, yetkilerini devretmeye razı oldu.

Pasifik ülkesi Tonga’da demokrasi yanlılarının kanlı protestoları yüzünden 2 yıldır taç giyemeyen Kral 5. George Tupou mutlak yetkilerini devretmeye razı oldu. Böylece dünyanın son mutlak monarşisi son buldu.

BABASI 4. Taufa’ahau Tupou, 210 kiloluk ağırlığıyla Guinness Rekorlar Kitabı’na giren 61 yaşındaki yeni Tonga Kralı 5. George Tupou da tarihe son mutlak monark olarak geçti. Babasının 2007’deki ölümünden beri taç giymek için demokrasi talepli gösterilerin bitmesini bekleyen 5. George Tupou sonunda as kürkünü ve İngiliz taklidi tacını giydi. Bundan böyle sadece sembolik bir hükümdar olarak kalacak. Ancak ileri yaşına rağmen bekar olduğu ve veliahtı bulunmadığı için kral olarak geleceği tehlikede.

Ülke, 171 mini adadan oluşuyor

5. George Tupou’nun razı olduğu demokratik reformlarla artık kralın başbakan ve bakanları atama yetkisi kalktı. Sıradan Tongalılar artık meclisin üçte ikisini seçme hakkına sahip. Bu zamana dek meclis sadece soylular, kabile şefleri ve kraliyet ailesinden oluşuyordu. 171 mini adadan oluşan 105 bin kişilik ülkede havaalanı, elektrik şirketi, telekom, bira fabrikası ve internet alan adı da kralın elinden alındı. Tonga Demokratik Halk Partisi’nin lideri Teisina Fiko, “Krallık bitti. Ülkemiz şimdi politik parti sistemi geliştirebilecek” diye konuştu.

En garip kral

Tek camlı gözlük takıyor
Oxford mezunu
Kılıçla inip binmek kolay diye siyah Londra taksileriyle dolaşıyor
Bilgisayar oyunu ve oyuncak askerlerle oynamayı seviyor
Yüzme havuzunda motorlu tekneyle dolaşmaya bayılıyor
Bekar ve veliahtı yok.

Hiç yorum yok: