19 Kasım 2009 Perşembe

Tedavinizi 2010'a bırakmayın


Bir sağlık sorununuz var veya olduğunu düşünüyorsunuz.Sadettin ORHAN yazdı...

Bu sorununun giderilebilmesi için tedavi ya da ameliyat gerekiyor. Ama siz ha bugün ha yarın diye erteliyorsunuz. Belki işleriniz yoğun belki de korkuyorsunuz. Ancak sizi cesaretlendirecek bir faktörü hatırlatalım; 2010 yılında sağlık hizmetleri 2009'a göre daha pahalı olacak. Bunun iki sebebi var. Birincisi bir önceki yazımızda da ele aldığımız hastanelerin kaliteye göre sınıflandırılması konusu. Evet, beş ayrı faktör açısından puanlamaya tabi tutulacak olan özel hastaneler ve vakıf üniversitesi hastaneleri, aldıkları puana göre hastalardan ilave ücret alabilecekler. Örneğin aynı hastanede aynı ameliyatı bu yıl yerine gelecek yıl olmanız durumunda, sizden daha fazla fark ücret istenebilecek.

Global bütçe geliyor

Sağlık konusunda acele etmenizi gerektirecek bir diğer sebep de 2010 yılında devreye sokulması planlanan global bütçe uygulaması. Şu an hazırlıkları devam eden global bütçe sistemine gelecek yıl geçilirse, özel sağlık sektörünün SGK'dan tahsil edeceği hizmet bedelinde bazı kısıtlamalara gidilmiş olacak. Her ne kadar Sayın Bakan Ömer Dinçer, bu uygulamanın vatandaşa olumsuz yansımayacağı noktasını ısrarla vurgulasa da güneş çarığı, çarık da ayağı sıkacak gibi. Zira global bütçenin esası, sağlık harcamalarında tasarrufu öngörüyor. Bu da özel sağlık sektörüne daha az kaynak transferi anlamına geliyor. Bunun doğal sonucu ise verilen hizmetin hem kalite hem de içerik açısından düşürülmesi olacaktır.

Şu halde aklınızdan geçen tedavi ve ameliyatları 2009 içinde halletmeniz, hem alacağınız hizmetin kalitesi ve içeriği hem de cebinizden çıkacak para açısından yararınıza olacaktır.

BUGÜN


Hiç yorum yok: