16 Ağustos 2022 Salı


Yeşil kalkınma nedir?

UNEP, OECD gibi uluslararası örgütler "yeşil ekonomi" ya da "yeşil büyüme" kavramlarını çevresel iyileştirmelere katkı saplayan bir anlayış olarak tanımlıyor. Bu anlayış ile çevresel sürdürülebilirliğe katkı sağlanırken gelir artışı, ekonomik gelişme, istihdam ve fakirliğin azaltılmasının sağlanması da amaçlanıyor.

Sürdürülebilir yeşil ekonominin amacı nedir?

Yeşil bir ekonomi; insani gelişme, sağlık, mutluluk, eğitim ve topluma öncelik vermek için salt parasal zenginliğin ötesine geçen gerçek, sürdürülebilir, paylaşılan bir refah yaratmayı savunur. İnsan merkezlidir. Amacı, gerçek bir ortak refah yaratmaktır. Refahı destekleyecek zenginliğe odaklanır.

Yeşil Sektör nedir?

Enerji, inşaat, ulaşım, imalat, turizm, atık yönetimi gibi ekosistem için kritik sektörler ile tarım, ormancılık, balıkçılık ve su gibi doğal kaynak temelli sektörler yeşil ekonominin kilit sektörleridir (UNEP, 2010: 3, 8).

Bilgi ekonomisi indeksi

Ülkelerin eğitim-öğretim, bilgi altyapısı, ekonomik teşvikler, kurumsal rejim ve yenilik alanlarındaki performanslarına verilen puanların ortalamasına dayanan bir indekstir.

Sürdürülebilir ekonomi ne demektir?

Sürdürülebilirlikekonomik faaliyetlerin çevresel sonuçlarını tam olarak dikkate alan, değiştirilebilen veya yenilenebilen ve dolayısıyla tükenmeyen kaynakların kullanımına dayanan ekonomik kalkınmadır.

Hiç yorum yok: