16 Temmuz 2009 Perşembe

Seferihisar’da jeotermal mucize


Doğanın sunduğu müthiş hediye

Doğanın en güzel hediyesi deniliyor. Mucize olarak niteleniyor. Bir Japonya'da, bir İzlanda'da bir de bizde var ama...

Doğanın hediyesi olarak dünyada sadece Japonya ve İzlanda'da bulunan okyanusa açılan jeotermal kaynakların, İzmir'in Seferihisar ilçesinde de Ege Denizi ile buluşmak için beklediği, ancak uzun yıllar önce açılan kuyuların ardından herhangi bir çalışmanın yapılmadığı bildirildi.

Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, bölgenin en büyük zenginliğinin jeotermal kaynaklar olduğunu belirterek, "Bu öylesine büyük bir zenginlik ki, dünyada eşi benzeri olmayan, eşsiz bir kaynaktan söz ediyorum. Bir tek İzlanda ve Japonya'da jeotermal kaynaklar denizle buluşuyor. Orada da buluştukları yer deniz değil, okyanus'' dedi.

MUCİZE GİBİ...

Seferihisar'da ise jeotermal kaynakların denizle bir araya gelmesinin mucize olduğunu ifade eden Soyer, bu sayede kurulacak termal tesislerin yılın 12 ayı çalışacağını, aynı zamanda tesislerin kumsalından denize girileceğini söyledi.

Soyer, ''Böyle bir şey yok dünyada. Ama biz de bunu gündeme getirmemişiz şimdiye kadar. Artık anlatmayı düşünüyoruz. Bunun için güzel bir tanıtım planlıyoruz'' dedi.

EN GÜZEL HEDİYEYİ ZİYAN ETTİK
Jeotermal kaynakların bugüne kadar kullanılmamasını ''utanç verici ve izah edilemeyecek bir durum'' olarak değerlendiren Soyer, şöyle devam etti: ''38 sene önce açılmış ilk kuyu. 38 senedir kapalı o vanalar. Bir takım yerlerde o sular açıkta akıp, dökülüyor. Ziyan oluyor, inanılır gibi değil. Ama artık bu ayıptan kurtulacağız.

EVLERİ BİLE ISITACAK
"Artık bu kaynakların, seracılık, elektrik santrali, kaplıca turizmi ve evlerin ısıtılması anlamında insanların hayatına girmesi süreci başlayacak. Öyle bir strateji koyabiliriz ki, bölgeyi dünya sağlık turizminin merkezine dönüştürebiliriz. Bu kadar elverişli, mümkün bir şeyden bahsediyorum.'' 153 DERECE SICAKLIKTA Atıl durumda bulunan 3 kuyunun yanına 3 kuyu daha açıldı. Kuyularda 90 ile 153 derece arasında sıcaklıkta su bulunuyor... Bu su, termal otellerde, sera ısıtmasında, elektrik üretiminde ve 3 bin konutun sıcak suyunu karşılamada kullanılacak.



Hiç yorum yok: