14 Şubat 2022 Pazartesi

DOĞAL GAZIN DEPOLANMASI

 

AB ülkeleri "Gas Infrastructure Europe" verilerinden derlenen bilgilere göre, 2020 yılı Eylül sonu itibariyle Avrupa'daki doğal gaz depolarında %95 doluluk oranıyla % 108 milyar m3 kayıtlara geçmişti. Bu değer 2021 yılı Eylül ayı sonu itibariyle %74.6 doluluk oranıyla 85 milyar m3 olmuş, 23 milyar m3 azalmıştır.

2021 yılında Avrupa'da deposunda en fazla doğal gaz bulunan ülke % 85 doluluk oranıyla 17,6 milyar m3 İtalya olmuştur. Bu ülkeyi %68 doluluk oranıyla 16,5 milyar m3 Almanya, %90 doluluk oranıyla 12,4 milyar m3 Fransa izlemiştir. Doğal gaz depolarının doluluk oranı açısından ise 1 milyar m3 kapasite ve %100'ü doluluk oranıyla İngiltere, 3,5 milyar m3 depolama kapasitesi ve %96,3'lük doluluk oranıyla Polonya ilk sırada yer almıştır.

2021 yılında doğal gaz rezervleri en fazla azalan ülkeler, Hollanda, Portekiz ve Avusturya olmuştur. Depolardaki doluluk oranları Hollanda'da %91'den %14,8'e, Portekiz'de %98,7'den %59,2'ye, Avusturya'da %90'dan % 56,8'e gerilemiştir.

AB Ülkelerinden Almanya ve İtalya ve Fransa daha doğalgaz boru hatları bu ülkelere ulaşmadan doğalgaz depolama tesislerini tamamlamışlardır. Depolama Tesisleri bu projelerde en sona bırakılacak, önemi küçük projeler değildir. Bizde bu tam tersi olarak uygulanmaktadır.

Rusya’dan 2021 yılında satın alınan doğalgaza bakıldığında Almanya 45 milyar m3 ile ilk sırada İtalya 20.8 milyar m3 ile 2. sırada ve 16 milyar m3 küp ile Türkiye üçüncü ithalatçı durumundadır. Almanya, İtalya ve Fransa gibi ülkeler bizden çok daha fazla enerji kaynak çeşitliliğine sahip ülkelerdir. Bu ülkeler bizden çok daha fazla yerli ve milli enerji kaynakları kullanırken, coğrafik olarak kaynak ülkelerle aralarındaki doğalgaz hatları uzundur. Bütün bunlara karşın doğal gaz kapasitelerini Türkiye’nin doğalgaz depolama kapasitesiyle ile karşılaştırdığımızda Almanya 8 katı, Fransa 5 katı, İtalya 6 katı depolama kapasitesine sahiptir.

2021 yılında ülkemizde toplam olarak 61 milyar m3 gaz tüketilmiştir. 2022 yılı için yapılan doğalgaz antlaşmalarının ise 48 milyar m3 civarında olduğu basında yazmaktadır.

Kuşkusuz gerekli doğalgaz depo kapasiteleri belirlenirken olası arz güvenliği ve tüketim miktarları önemlidir. Enerji üretiminin %35’in elektrik üretiminde bir o kadarının da sanayide kullanılan doğalgazın kısıntı veya kesinti halinde bu kısıntıları karşılayacak doğalgaz depo kapasitelerinin yalnızca ısınma amaçlı kullanılan 1 aylık tüketimini karşılayacak şekilde hesap edilip planlanması oldukça yanlıştır. Bu yanlışlığı Ocak 2022 sonunda ülkemiz sanayicisi yaşayarak görünmüştür.

Ülkemizde Silivri Doğalgaz Depolama Tesisinin tam kapasitesi 4.6 milyar m3, Tuz gölü depolama tesisi kapasitesi 5,4 milyar m3 olup ancak her iki yatırım tamamlanmadığından bu kapasitelere henüz ulaşılamamıştır. Şu anda olması gereken 10 milyar m3 depolama kapasitesinin ¼’üne bile ulaşılamamıştır.

Silivri ve Tuzgölü civarındaki doğalgaz depolarında ısınma amaçlı gereksinimi 1 ay süreyle karşılayabilecek 3 milyar m3 doğalgaz depolanmaktadır. Ancak ülkenin yalnızca ısınma amaçlı gereksinimini düşünerek doğalgaz depolamanın hiçbir geçerli açıklaması olamaz. Soğuk kış şartları ve olağandışı iklim koşullarında yalnızca ısınmayı düşünerek depolama yapmak veya depo kapasitesi oluşturmak çok yetersiz bir yaklaşımdır.


Hiç yorum yok: