18 Eylül 2022 Pazar

İbadet-Ahlak bütünlüğü

 

Bir Hadis: Zenginlik; mal çokluğu ile değil, göz tokluğu iledir. (Buhârî, Rikâk, 15)

Dinimizde, ibadetlerle ahlâkî değerler bir arada zikredilerek ibadetlerin ahlâkî olgunluğa etkisi vurgulanmıştır. İnananlar, dinî duyguları ve uygulamaları zayıf olanlardan daha sağlam bir karakter ve kişiliğe sahiptir. İmanla birlikte namaz, zekât gibi ibadetleri yerine getirirken samimi olmak, sözünde durmak, sabretmek fakiri incitmeden ikram etmek iman ve ibadetin temel hedeflerindendir.

İbadetlerin ahlaki duyarlılığı artırmada rolü büyüktür. İbadet hayatı ile ahlak bir bütünlük arz etmelidir. Bu ikisi arasındaki tutarsızlık dindarlığı zedeler ve dini şahıslar üzerinden değerlendirenlerin İslam hakkında yanlış algısına sebebiyet verir. Kur’an-ı Kerim’de müminleri namazın her türlü hayâsızlıktan ve kötülükten alıkoyacağı ifade edilmektedir. (Ankebût, 29/45) Orucun temel amacı, kişiyi takvaya, helal ve haram duyarlılığına ulaştırması (Bakara, 2/183), günahlara kalkan olması; yalandan, kavgadan uzaklaştırmasıdır. (Buhârî, Savm, 2)

İbadetlerle güzel ahlak arasında güçlü bir ilişki vardır. Peygamberimiz fayda vermeyen, kişiyi ahlak bakımından olgunlaştırmayan ilim ve ibadetten Yüce Allah’a sığınmıştır. Mümin Rabbinin her an gözetimi altında olduğu bilinciyle hayatını düzenlemelidir.

KAYNAK: DİYANET takvimi
17 eylül 2022

Hiç yorum yok: