26 Eylül 2022 Pazartesi

Ne ekersen onu biçersin

 

Bir Ayet: Mallarınızı aranızda haksızlıkla yemeyin. Bile bile, günaha saparak, insanların mallarından bir kısmını yemeniz için onun bir parçasını yetkililere aktarmayın. (Bakara, 2/188)

Atalarımız, yaptığımız davranışların zamanla bize döneceğini hatırlatır: “Ne ekersen onu biçersin.”, “Ne doğrarsan aşına o gelir kaşığına.”, “Herkes ne ederse kendine eder.” Ekilen her tohum kendi fidanıyla boy gösterir. Büyür, meyve verir. Elma fidanı armut ağacına dönüşmez. “Men dakka dukka.” eden bulur anlamında bir Arap atasözü olarak bizim kültürümüzde de sıkça kullanılır. İnancımız, zerre kadar da olsa her hareketin mutlaka hesabının verileceğini bildirir. Hayır ya da şer, her davranışın bir faturası olacaktır.

Toplumumuzda kimi insanlar, bencilce davranışlarla diğer insanların haklarını çiğner, onlara zulmederler. Kendilerini haklı görerek elde ettiklerini kâr sayarlar. Bu tür davranışlardan rahatsızlık duymaz, bunlardan da sorulacaklarına inanmazlar. Konuyu önemsemezler. İbretle hayata baktığımızda kötülük yapanların dünyada da karşılığını gördüklerine şahit oluruz. Yüce Allah mühlet verir, ancak ihmal etmez.

Bizler Cenab-ı Hakk’ın âdil-i Mutlak olduğuna inanırız. O, zulmetmez, zulmedenleri sevmez. Bizim de adil olmamızı öğütler.

KAYNAK: DİYANET TAKVİMİ

26 EYLÜL 2022


Hiç yorum yok: