27 Kasım 2023 Pazartesi

Ev İçin.......... Çatıda Elektrik Üretme

 

    Enerji maliyetlerinin artmasıyla alternatif arayışlara giren vatandaşlar güneş panelleriyle kendi elektriklerini üretmeye başladı. Bu paneller, 8 ila 10 yıl içinde kendini amorti ediyor. Güneş panellerinin hepsinde kurulum öncesinde bölgede faaliyet gösteren enerji dağıtım şirketinden izin alınması lâzım. Güneş panelleri üretimi ve kurulumunu yapan firmalara yoğun talep geliyor. Bu firmalar prosedürleri de kendileri hâllediyor.

Güneş enerji santralleri genel olarak 3 ayrı sisteme ayrılıyor:

On-Grid: Bu sistem, şebekeye entegreli çalışıyor. Üretilen enerji şebekeye satılıp sonra faturalı olarak elektrik alınıyor.

Off-Grid: Burada akülü kurulum yapılıyor. Üretilen enerji, akülerden kullanılıyor. Şebeke bu sisteme hiç dâhil olmuyor.

Hibrit: Burada şebeke ve akü birlikte kullanılıyor. Üretilen enerji akülere dolduruluyor. Enerji yetersiz olunca şebeke devreye giriyor. Şebekeden alınan enerjinin bedeli ödeniyor. Hânelerde genellikle hibrit ve Off-Grid sistem kullanılıyor. Bu sistemler vatandaşın tüketimine göre kuruluyor. Türkiye’de günlük 6 kilovat saat elektrik tüketiliyor. Bunu karşılamak için saatte 1 kilovatsaat elektrik üreten akülü 4’lü panel kurulur. 4 panel için çatı veya bağımsız alanda 25 metrekare alan lâzım oluyor. Kurulan sistem ortalama 30 bin liraya mal oluyor. Aküsüz hâlinde ise ücret 20 bin liraya iniyor. Bu sistem tek daire için kurulabildiği gibi apartmanda hisse oranında da kurulabiliyor. Elektrik kesintisi hâlinde, aküden 12 saat faydalanılıyor.

Basın: 19.02.2022

Hiç yorum yok: