27 Kasım 2023 Pazartesi

Evde Elektrik Depolama

 

Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını azaltmak için yatırımlar sürüyor. Bu konuda Kontrolmatik Teknoloji, yılın ilk yatırımının temelini Ankara Polatlı’da attı. (01.02.2022) Fabrika yatırımını % 100 iştirakleri Pomega Enerji Depolama Teknolojileri AŞ’dir. Yönetim Kurulu Başkanı Sami Aslanhan özetle dedi ki: Bu fabrika ile lityum iyon teknolojisinin üretim imkânının ülkemize kazandırılarak yerli enerji depolama sistemleri ile, batarya modülü ile birlikte, enerji depolama sistemleri üretilecek. Bunlar arasında; yüksek güçte enerji depolama ihtiyacı olan enerji santralleri, şehir şebekeleri, fabrikalar, ev uygulamaları ve yüksek güç gerektiren iş makinaları, deniz taşıtı ve tren gibi alanlara hitap etmeyi plânlıyoruz.

Dışa bağımlılığın azaltılmasına katkı sağlayacak bu yatırımımızın ilk fazı 250 megavat saat kapasiteli olacak, ikinci fazı 2023 yılında, son fazı ise 2025 yılın faaliyete geçecek. Fabrika 'sıfır atık' prensibine göre kuruluyor. Bu tesiste yağmur suyu depolama sistemi olacak, böylece ısıtma ihtiyacını karşılayacağız. Tesisin çatısında güneş panelleri olacak. Kendi enerjimizi kendimiz üreteceğiz. Gündüz ürettiğimiz fazla enerjiyi kendi ürettiğimiz bataryalarda depolayacağız ve gece mesailerinde kullanacağız. 

Söz konusu hücreler ev uygulamalarında da kullanılacak. Kombi kadar olan ürünler, evin duvarına takılıyor. Çatıda da güneş panelleri oluyor. Gündüz güneş enerjisiyle üretilen elektrik ile evin elektrik ihtiyacı karşılanıyor. Bu sayede karbon salınımını azaltan, yeşil ve sürdürülebilir bir sisteme sâhip olunuyor. Bu fabrika ile, Avrupa’nın Yeşil Mutabakat eylem plânında öncü bir rol oynayacak. Burada kendi bünyemizde eğitim laboratuvarımız olacak. Kendi personelimizi ve kendi mühendisimizi kendimiz yetiştireceğiz...”                    

TÜRKİYE GAZETESİ                      

01.02.2022


Hiç yorum yok: