11 Şubat 2009 Çarşamba

Isınmada tasarrufun yolları

İşte ısınma masrafından tasarruf etmenin 5 yolu.

Kendi kendinize yapabileceğiniz çeşitli yalıtım teknikleri ile ciddi anlamda tasarruf yapabilirsiniz.

Kombiniz varsa programlanabilir olmasına dikkat edin!

Birçok kombi çeşidi var ama eğer sizinkinin derecesini canınız her istediğinde değiştiremiyorsanız faturalarınızın kabarık gelmesi çok normal. Sadece işteyken ve tatildeyken kapatabiliyor olmanız yeteri tasarrufu sağlamaz. Isı derecesini çalışırken, uyurken ya da zaten hareket ederken ısınacağınız için yemek ve ütü yaparken kısabiliyorsanız, o zaman gerçek tasarruf yapabiliyorsunuz demektir.

Camların ve kapıların kenarlarına pencere bantlarından yapıştırın!

Her ev sahibinin kendi kendine uygulayabileceği bu yöntem sayesinde inanılmaz boyutta ısı ve enerji tasarrufu yapabileceğinizi biliyor musunuz? Koçtaş, Bauhaus gibi mağazalarda çok ucuza bulabileceğiniz bu bantları evinizin tüm camlarına yapıştırdığınızda yüzde 70’e kadar ısı tasarrufu yapabiliyorsunuz. Aynı şekilde kapı altlarına da uygulanabilecek modelleri olan bu bantlara az bir yatırım yapıyorsunuz, siz geri dönüşü büyük oluyor.

Elektrikli ısıtıcılardan faydalanın!

Tüm bu önlemleri alsanız bile bazen bazı odalar kesinlikle ısınmıyor. Bunun sebebi odanın yönünün kuzeye dönük olması veya çok rüzgârlı bir yerde yaşıyor olmanız olabilir. Artık reklamlarda her gün yeni bir elektrikli ısıtıcı markasının pazara katıldığını görüyoruz. Bunların arasından en az elektrik faturası getirecek olanı bulmak ve almak sizin elinizde. Her zaman fişini çektiğinizden emin olun ve evden ayrılırken açık unutmayın. Bir odanız ayazını en iyi bu ısıtıcıların aldığını unutmayın. Özellikle sabah erken kalkıyorsanız odayı çabuk ısıtmanın en kolay ve ekonomik yolu bu ısıtıcılar. Sadece bir tek odada vakit geçirecekseniz kombiyi kapatın ve ara ara elektrikli ısıtıcı yardımıyla odayı ısıtın.

Güvenliğiniz için şu önlemleri almayı unutmayın:

• Mazot ile çalışan ısıtıcıları evinizin içine asla sokmayın
• Elektrikli ısıtıcıları banyoda ve çamaşır odasında, kısaca suyun bulunduğu hiçbir odada kullanmayın.
• Isıtıcıyı perdelerden ve koltuk gibi kumaşlı mobilyalardan en az 1 metre uzakta tutun.
• Kordonu hasar görmüş bir ısıtıcıyı asla fişe takmayın. Aybı şekilde fişlerin sağlam olmasına dikkat edin.
• Isıtıcının fişini asla bir uzatma kablosuna takmayın. Her zaman asıl fişe takmaya özen gösterin.
• Isıtıcı cihazında herhangi bir güvenlik sistemi varsa asla sökmeyin ve bozmayın.
• Çocuklu bir evde ısıtıcı kullanıyorsanız bütün bu önlemleri iki kere kontrol edin.

Suyunuzu ısıtmak için daha az enerji harcayın!

Eğer evinizin kendine ait bir su tankı varsa işiniz çok kolay. İçindeki suyu yüzde 20 daha az enerji harcayarak ısıtmak istiyorsanız bu deponun etrafını ısı yalıtımı sağlayan kumaşlardan yapılmış bir ceket ile giydirin. Bu gibi malzemeleri inşaat ürünleri satan mağazalardan kolaylıkla bulabilirsiniz. Etrafı kapatılmış ve soğuğa karşı korunmuş bir deponun içindeki su em daha çabuk hem daha ucuz ısınır.

Eğer su tankınız yoksa şofbeni boş verin, hemen anında su ısıtan minik cihazlardan edinin. Genellikle kuaförler tarafından kullanılan ve elektrikle çalışan bu cihazı duşunuza takıyorsunuz ve siz açtığınız zaman suyu derhal ısıtıyor. Kapalıyken de hiçbir enerji harcamıyor. Bu şekilde bir kişi uzun banyo yaptı bana su kalmadı derdi de sona eriyor. İçinde su saklamayan bu cihaz sadece içinden geçen suyu ısıtıyor. Bu şekilde gereğinden fazla suyu ısıtmamış oluyorsunuz.

Ekstra ipucu: Mobilyalarınızın konumlarını kontrol edin. Radyatörleri kapatıyorlarsa ve bir şekilde ısı kaybına sebep oluyorlarsa yerlerini değiştirin.

SABAH

Hiç yorum yok: