28 Şubat 2009 Cumartesi

Krizde alışverişin püf noktaları


Kriz döneminde cep yakmayacak alışveriş nasıl yapılır? Taksitlerin acısı sonradan mı çıkar?

Sıfır faiz, ekstra indirim, taksit erteleme gibi kampanyalara karşı reel bir mantıkla yaklaşmamız gerekiyor. Zira, bunların hepsi de bizim cebimizden çıkacak, hatta ileride yüklü bir miktarda çıkacak gidere işaret ediyor. Bunun için uzmanların önerisi ise ihtiyaçlarımızı doğru belirleyip doğru tercihlerde bulunmak, kredi kartı kullanımını da en doğru şekilde yapmak.

İşte kriz dönemide alışveriş yaparken dikkat edilmesi unsurlar;

1-Teknoloji, ulaşım, medya, finans gibi günlük hayatın içinde ağırlığı artan bir şekilde yer alan kurumların faaliyetlerinde 'bedelsiz' kelimesi hızla günlük hayatımıza yerleşiyor. Bu kelimeye yaklaşırken, yani 'bedelsiz' kelimesi ile ikna olurken bir daha düşünün. Örneğin bedelsiz telefona sahip olmak için, GSM operatörüne aylık çok yüksek fatura ödemeyin.

2- Beyaz eşya firmaları olsun, teknoloji marketler veya süpermarketler olsun, 'en düşük fiyat' mantığıyla bazı ürünlerde indirime gidiyorlar. Bunun gerçekten en düşük fiyat olup olmadığını diğer yerlerle karşılaştırarak kontrol edin.

3- Eğer bir mağazanın vitrininde, "Bir ürün alana ikincisi yüzde 50 indirimli" gibi bir duyuru görürseniz durup düşünün. Bu, sezon sonu fiyat düşürme öncesindeki son taktiktir. Ayrıca, sadece ihtiyacınız olan bir ürünü almak yerine, onun yanında ihtiyacınız olmayan ikinci bir ürünü ucuza almayı tercih etmeyin.

4- Hafta sonu yapılan ekstra ucuzluk duyuruları alışveriş isteğinizi tetiklemesin. Zira bu etkiyle alışveriş merkezinin yolunu tutan pek çok tüketici arasında kendinizi alışveriş maratonuna girmiş gibi hissedecek ve mutlaka alacak bir şey bulmaya çalışacaksınız.

5- Bir mağazada eğer alışveriş sonrasında elinize bir kart tutuşturup, aynı üründen 9 adet aldığınızda 10.su bedava deniyorsa buna da temkinli yaklaşın. Zira bu psikolojik olarak o üründen daha fazla tüketerek bedava olana ulaşma arzunuzu kamçılar.

6- Bedava bilet veren havayolları ya da karayolu şirketlerindeki fiyatlara dikkat edin. Alternatif havayolu ya da karayolu şirketlerinden de fiyatları kontrol edin ki, mil kazanmak adına pahalı bilet almayın.

7- Bazı alışveriş merkezlerinin uyguladığı, 'Şu kadar alışveriş yaptığınızda çekilişe katılabilirsiniz' diyerek, araba ve benzeri vaatleriyle de yine alışveriş arzunuzun kamçılanmasına izin vermeyin. Çünkü bu miktara ulaşmak sizin üzerinizde ister istemez bir psikolojik baskı oluşturur.
(Zaman)

Hiç yorum yok: