26 Eylül 2009 Cumartesi

KALECİK KARASI ÜZÜMÜ


Kalecik Karası, Kızılırmak Vadi’sinin Ankara İli Kalecik ilçesi sınırları içerisindeki yöresel koşullarda gösterdiği üstün performansı ile bugün ülkemizin en önemli kırmızı şaraplık üzüm çeşididir. Orta Anadolu Bölgesinde bağcılık adına 1950’lerden bu yana yaşanan gerileme sürecinde en fazla etkilenerek kaybolmanın eşiğine gelen bu değerli çeşidimiz Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümünde yürütülen toplu ve teksel seleksiyon çalışmaları ile yöreye yeniden kazandırılmıştır. Bu çalışmalar sonucunda 45 adet klon baş omcası arasından seçilen en üstün 3 klon (9, 12 ve 15 no’lu klonlar) belirlenmiştir. Yukarıda sözü edilen yüksek verimli ve kaliteli klonlardan elde edilen şarapların haklı şöhreti Kalecik yöresinde bağcılığın yüksek kazançlı bir sektör olarak yeniden ön plana çıkmasına neden olmuştur. Bugün kökenini tamamen sözü edilen klonların oluşturduğu Kalecik Karası bağları yörede hızla genişlemektedir.


Kalecik Karası yetiştiriciliğinde ilk aşamada iyi bir kök gelişimi için toprak en az 40 cm. kazılarak dikim yapılmaktadır.Arazinin durumuna göre 1.5x3 mt., 1.25x2.50 mt., 1.5x2.50 mt., 1x2 mt. Olarak aralıklar verilmektedir.Dikim sırasında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesinin selekte ettiği klonlar kullanılmaktadır.Hasat işlemi üzümün kendine has rengini aldığı ve kuru madde miktarı %22±2.0 olduğu zaman yapılmaktadır.


Sonuç olarak Kalecik İlçesi’nin Kızılırmak kıyısında gelişme sezonu boyunca 2 sulama yapılarak yetiştirilen Kalecik Karası’nın 12 no’lu klonu için hafif verim üstünlüğü ve nematodlara dayanım özelliğinde dolayı Kober BB anacı üzerinde, 1.5x3 m’ lik dikim sıklığı (222 omca/da ) uygulanarak, duvar şekilli destek sistemi üzerinde Çift Kollu Lenz Moser yada Kordon şeklinin oluşturulması ile fizyolojik denge içinde ve kalite kaybı söz konusu olmaksızın yüksek verim elde edilmesinin mümkün olduğu anlaşılmıştır.


Bir fidan 3 yıl içinde ürün vermeye başlar. Bir dekardan yaklaşık 1 ton ürün alınır. 1 kg. üzümden 1 şişe şarap yapılabilir. Firmalar üzümün kilogramını 1.5 dolardan almaktadırlar. Yani Kalecik Karası üretimi çiftçilerimiz için oldukça karlı bir yetiştiriciliktir. Bölgedeki bağ alanlarının son 5 yıl içerisinde 30.000 dekara ulaşacağı tahmin edilmektedir.


Bazı özel sektör kuruluşları tarafından şarap fabrikaları yatırımlarına öncelik verilmiş, ön hazırlık olarak da Kalecik ve civarında bu amaçla kurulmuş bağlar bulunmaktadır. Son yıllarda şarap fabrikaları tarafından alımında öncelik tanınan bu çeşidin şarapları yurtiçi ve yurtdışındaki pazar değerleri oldukça yüksektir. Bu durum yeni bağların kurulmasında etkili olmuştur.


1995 yılından bu yana öncelik Kalecik İlçesinde olmak üzere demonstrasyon nitelikli Kalecik Karası bağları tesis edilmektedir. Bu çalışmalarla bağcılığa daha önce ilgi duymayan çiftçilerimizin bağcılıkla tanışması sağlanmış, özellikle Kalecik Karası çeşidine ilgi giderek artmıştır.


Kalecik karası şarap sektöründe kullanılan bir üzüm türüdür. Bu ürün geçmiş zamanlardan beri yöre ekonomisine büyük katkı sağladığından coğrefi olarak tescili gerekmiştir.


Bu nedenle Kalecik Karası üzümü Kalecik Belediyesi tarafından “KALECİK KARASI ÜZÜMÜ” ibareli coğrafi işaret olarak 89 sayılı tescil belgesi ile tescil edilerek 06.04.2006 gün ve 26131 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Bu tescile ek gerekçenin özetinde de üzümün teknik özellikleri anlatıldıktan sonra şu ibarelere yer verilmiştir.


Kalecik Karası üzümü muhafaza edilememektedir. Toplanan ürünler doğrudan üretici tarafından fabrikalar götürülmekte veya alıca firma bağlardan bizzat almaktadırlar.


Kalecik ilçesi topraklarının büyük bölümü kahverengi veya kırmızı-kahverengi topraklardan oluşmaktadır.Kızılırmak çevresinde yer alan toprakların bir kısmını da alüviyal topraklar oluşturmaktadır.Kalecik Karası çeşidinin kendine özgü bileşimi işte bu birinci grup topraklardan kaynaklanmaktadır.Kahverengi topraklar bol miktarda kalsiyum içerirler.BU tip toprakların ana maddeleri marn, killi şist, kalker veya şist ara tabakalı killerden ibarettir.Ayrıca ince bünyeli alüviyalden ayrışmış bazalt, kireç kayası ve kil taşıdır. Bu tip topraklar kendine göre iklimsel özellik gösteren bölgelerde oluşmaktadır. İlçeyi boydan boya kateden Kızılırmak’ın oluşturduğu özel mikroklima bu toprak özellikleriye birleşerek Kalecik Karasının Türkiyenin en önemli kırmızı şaraplık üzümü özelliğini kazanmasına neden olmaktadır.Şarabın kendine özgü bukesi Kalecik Karasının ancak Kalecik ilçesi ekolojik koşullarında yetişmesi halinde oluşabilmektedir.


KALECİK KARASI KIRMIZI ŞARABI:


Unutulmaması gereken ilk şey coğrafi tescil belgesinin açıklamalarından da anlaşılacağı üzere KALECİK KARASI ŞARABININ sadece Kalecikte yetişen üzümlerden elde edileceğinin altının çizilmesidir. Başka coğrafi alanlara taşınan üzüm fidesi Kalecik Karası üzümü olma niteliğini kaybetmektedir.


Kalecik Karası şarabı koyu kırmızı renklidir. Üzümü sulu olduğu için kolay içimli, kadifemsi ve aromalıdır.Aromatik olarak Kalecik’e özgü kiraz, kayısı muz çilek gibi meyvelerin ortak tadını damağınızda hissedersiniz ve bu size büyük bir keyif verir. Alkol ve asit oranının dengeleri iyi sağlandığından damak tadına en iyi hitap eden kırmızı şaraptır. Önerilen içme derecesi 15-17 derece olup yatık olarak saklama süresi 5 yıl olarak tavsiye edilmektedir.
Kalecik Karası Şarabını diğer kırmızı şarapların aksine ısrarla kırmızı et veya türevleri ile içmek zorunda değilsiniz. Kalecik Karası her tür Kırmızı et ve salata ile nefis bir ikili oluşturmasının yanı sıra Izgara Balık, kızarmış tavuk ile de inanılmaz başarılı sonuçlar ve damak zevki vermektedir. Çünkü o bir Kalecik Karasıdır.Kalecik Karası şarabınızı uzun süre saklamak isterseniz mahzen ısısında ve yatık olarak 5 yıl saklayabilirsiniz. Genellikle üretildikten hemen sonra tüketilen şarapların dünya ortalaması % 98 dir. Ancak Kalecik Karasını hemen tüketebileceğiniz gibi ilerdeki özel günler için saklama şansına her an sahipsiniz.


KALECİK KARASI VE SAĞLIĞINIZ:


Yapılan araştırmalar özellikle kırmızı şarapların düzenli olarak içilmesi halinde (Günde 1-2 kadeh) kansere karşı doğal antioksidan özelliği nedeniyle tümör oluşumunu engellediği ve kansere karşı koruyucu özellik taşıdığını kanıtlamış bulunuyor. Kalecik Karası üzümünde bulunan resveratrol maddesinin yoğunluğu şaraba daha fazla yansımakta ve erkeklerde afrodizyak etkisi yaptığı gibi prostat kanseri riskini azaltmakta kalp hastalıklarının görülme olayında ciddi bir düşüş sağlamaktadır.


Kırmızı şarap tüketenlerde kemik yoğunluğu daha fazla olduğu gibi kandaki omega 3 asitlerinin dengesi de daha mükemmel.


Kırmızı şarap insanları radyasyonun zararlı etkilerinden koruyor, tip 2 diabet hastalarının şeker seviyelerini düzenlemeye yardımcı oluyor.


Kırmızı şarap metabolizmayı hızlandırıyor, kalbi koruyor, böbrekleri daha iyi çalıştırıyor, diş sağlığını koruyor ve kansere yakalanma riskini %40 azaltıyor.


Kırmızı şarap tüketimi koroner kalp hastalığına yakalanma riskini azaltıyor, ishal vakalarında zehirleri yok ediyor, hücreleri yeniliyor ve yorgunluğu azaltıyor, beyin kanamasını önlüyor, damar sertliğine engel oluyor.


Hücre yaşlanmasını yavaşlattığı için ömrü uzatıyor, bunama ve Alzheimer hastalığına sanki bir ilaç gibi iyi geliyor.


Tabi Kırmızı Şarabınızın Kalecikte üretilen bir KALECİK KARASI olması tüm bunları iki kat etkili kılıyor.Kararınca tüketmek ve düzenli tüketmek koşuluyla tabi.


Uludere Prestige KALECİK KARASI VE Çaybağı KALECİK KARASI ŞARAPLARINI afiyetle ve ağız tadında içiniz.Şifa niyetine…



Hiç yorum yok: