14 Mart 2010 Pazar

Doğum kontrol hapı aklandı


46 bin kadın tam 39 yıl boyunca incelendi ve...

46 bin kadının 39 yıl boyunca incelendiği araştırmaya göre doğum kontrol hapları uzun vadede bazı kanser türlerinde riski düşürüyor

İskoçya’da yapılan bir araştırma, doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda, kanser, kalp hastalıkları ve beyin kanaması riskinin düşük olduğunu ortaya koydu.

Aberdeen Üniversitesi’nin araştırmasında 46 bin kadın 39 yıl boyunca incelendi. Prof. Philip Hannaford, araştırmanın ilk bulgularının, doğum kontrol hapının kanser, kalp hastalığı ve beyin kanamasından ölüm riskini artırdığını gösterdiğini ancak uzun vadede bu riskin ortadan kalktığını ve tersine döndüğünü söyledi.

Hannaford, doğum kontrol hapı kullanan gruplarda ölüm riskinin, yılda 100 binde 52’den daha az olduğunu belirtti. Prof. Hannaford, “Bugüne dek hapı kullanan kadınlarda hastalık riskinin yüksek olduğunu biliyorduk. Ancak bu etki zamanla ortadan kayboluyor. Bu araştırma, ilacı kullanan kadınlarda yüzde 12’lik bir risk düşüşü olduğunu gösterdi” dedi.

Prof. Hannaford kadınların, doğum kontrol hapının yaratabileceği riskleri azaltmak için sigarayı bırakmak ve sağlık kontrolünden geçmek gibi önlemler alabileceğini belirtti.

Araştırmanın ilk kuşak doğum kontrol haplarını kapsadığını kaydeden Prof. Hannaford, “Ancak yeni doğum kontrol haplarına ilişkin incelemelerde de eski haplarla benzer etkileri saptıyoruz.Yeni hapların sağladığı faydanın da aynı düzeyde olduğunu söyleyebiliriz” dedi.

Eski araştırmalar

ULUSLARARASI Kanser Araştırmaları Ajansı’nın 2003’teki araştırması, 5 yıldan uzun süre doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda rahim ağzı kanseri riskinin 4 kat fazla olduğunu göstermişti.

Hapın meme kanseri riskini az da olsa artırdığı tahmin ediliyordu. Harvard Üniversitesi’nin 1992’deki araştırması ilacın, yumurtalık kanseri riskinde ise yüzde 50’lik düşüş sağlayabileceğini göstermişti.

Hapın, özellikle 35 yaş üzeri, sigara içen, yüksek tansiyon, diyabet ve kolesterol şikâyeti olan kadınlarda kalp hastalıkları riskini artırdığı belirtiliyordu. Dünyada 100 milyon kadının doğum kontrol hapı kullandığı sanılıyor. .GoogleFacebook

Hiç yorum yok: