14 Mart 2010 Pazar

Islak imza bitti e-yargı yolda

Yeni Kamu Hizmetlerinin Hızlandırılması Tasarısı’ndaki düzenlemeler şöyle:

Hükümet hayatın tüm alanlarında vatandaşların ‘e-imza’ yöntemiyle işlem yapmasına olanak sağlayan en kapsamlı düzenlemeyi Meclis’e sundu.

29 ayrı kanunu değiştiren tasarı, belediyeden yargıya, tapudan notere, pasaporttan Maliye’ye kadar her alanda elektronik imza ve e-işleme olanak sağlıyor. Vatandaş isterse kamuda hayatı boyunca ıslak imza kullanmayacak. Kamu Hizmetlerinin Hızlandırılması Tasarısı’ndaki düzenlemeler şöyle:

Yargıya Habur ayarı

Savcılar ve hakimler telekonferans yöntemiyle sorgu ve ifade alıp yargılama yapabilecek. Sanıkların, tanıkların, bilirkişilerin, mağdurların ifadeleri, yurtiçi veya yurtdışında olmalarına bakılmaksızın görüntülü ve sesli iletişim araçlarıyla alınacak. Böylece PKK’lıların Habur’da teslim olmasında yaşananlara benzer yargı skandallarının önüne geçilecek. Duruşma tutanakları e-imza ile düzenlenecek.

Özel belgelere koruma

Avukatlar, vekili olmadıkları kişilere ait dosyaları da Ulusal Yargı Ağı’ndan (UYAP) inceleyebilecek. Bu izin, kopyalamayı engelleyecek şekilde sadece dosya inceleme ile sınırlı tutulabilecek. Ancak bilgisayar ekranına yansıyan belgelerin kötü niyetle kullanımının nasıl önleneceğine dair hüküm bulunmuyor.

Islak imzaya son

E-imza, elle atılan imza ile aynı ispat gücünü taşıyacak. E-imzalı belge ve kararlarda, mühürleme olmayacak. E-imza ile oluşturulan veriler senet hükmünde sayılacak. Bu veriler aksi ispat edilinceye kadar kesin delil sayılacak. Resmi ya da özel nitelikteki her türlü belge ve karar, e-imza ile düzenlenebilecek.

Özel hayat tartışması

Anayasa Mahkemesi’nin 2008’de verdiği karar çerçevesinde özel hayatla ilgili bilgilerin nasıl korunacağıyla ilgili tartışma sürüyor. Tasarıda, kişisel verilerin korunması ve bilgi güvenliğinin sağlanması için her kurumun mevzuattaki tedbirleri almakla yükümlü olduğu yazıyor. Bu genel hükmün, kişisel verileri ne derece koruyacağı Meclis’te tartışılacak.

TC taşınmaz numarası

Tapu sicilinde kaydedilen araziler ile taşınmazlar sınıflandırılacak. Tapu Kadastro Müdürlüğü, TC kimlik numarasında olduğu gibi her taşınmaza “Türkiye Cumhuriyeti taşınmaz numarası” verecek.

Ruhsat eve gelecek

Araçların noterdeki satış işlemleri anında elektronik yolla emniyete bildirilecek. Araç ruhsatı, elden veya posta aracılığıyla sahibine teslim edilecek. Tescil belgesi bir ay içinde verilmezse araç sahibi sorumlu olmayacak.

İcra, vize, pasaport

İcra ve iflas işlemleri, vize ve pasaport başvuruları, harç tahsilatları, sağlık kayıtları, ticaret sicili kayıtları, elektronik ortamda yapılacak. Tüm noter belgeleri e-imzayla düzenlenebilecek.

Yanlış bilgiye 500 lira

Sağlık Bakanlığı her vatandaşın sağlık bilgilerini elektronik ortamda saklayacak. Bu bilgiler izin verilen kurumlarla paylaşılacak. Emniyet, adres kayıt sistemini sağlıklı ve güncel tutmayan yetkililer hakkında soruşturma açacak. Muhtarlar, adresi değişikliklerini her ayın son haftası nüfus müdürlüğüne bildirecek. Adres beyanında yanlış bilgi verenlere 500 lira ceza uygulanacak.

Bülent SARIOĞLU / Hürriyet

Hiç yorum yok: