21 Kasım 2021 Pazar

 

Bugün 21 Kasım 2021;

Birleşmiş Milletler, Çocuk Hakları Deklarasyonunu Yayımladı (1959)

Dünya Çocuk Hakları Günü

Ziraat Bankasının Kuruluşu (1863)

Sultan I. Ahmed'in vefatı (1617)

Mardin'in kurtuluşu (1922)

AGİK'in imzalanması (1990)

Bir Ayet: Bilgisizlikleri yüzünden beyinsizce çocuklarını öldürenler ve Allah’ın kendilerine verdiği rızkı, Allah adına yalan söyleyerek (kadınlara) yasaklayanlar muhakkak ki ziyana uğramışlardır; bunlar yoldan sapmışlardır, doğruyu bulacak durumda değillerdir. (En’âm, 6/140)

Bir Hadis: Hudutta Allah yolunda nöbet tutanlar dışında, her ölenin ameli sona erdirilir. Nöbet tutarken ölenin yaptığı işin sevabı ise kıyamet gününe kadar artarak devam eder. (Tirmizî, Fedâilü’l-Cihâd, 2)

“O gün size verilen bütün nimetlerden mutlaka hesaba çekileceksiniz.” (Tekâsür, 102/8) ayeti, Müslüman’ın sahip olduğu nimet ve imkânları sürekli muhasebe etmesi hususunda hayat parolası mesabesindedir.

İsraf, genel olarak herhangi bir konuda aşırı gitmeyi, dinin ve aklın belirlediği ölçülerin dışına çıkmayı, imkânları meşru olmayan amaçlar için kullanmayı ve saçıp savurmayı ifade etmektedir. Aynı zamanda insanın varoluş bilinci, hayatın gayesi ve imkânların geçiciliğine dair en büyük gaflet ve aldanışı da içeren bir kavramdır. Bugün hem bireysel hem de küresel boyutta çok temel bir kriz ve ahlak sorunu hâline gelen israf; sadece eşya ile sınırlı olmayıp zaman, ömür ve hülasa bütün nimetler konusunda haddi aşmayı ifade eden bir realite olarak karşımızda durmaktadır.

Hiç yorum yok: