10 Kasım 2021 Çarşamba

Osmanlı'nın Hamam Kültürü

 

Türkler vücut temizliğine çok dikkat ederler. Kirli, pis olanlardan tiksinirler. Vücut pisliği onların nazarında ruhun pisliğinden daha fenadır. Bundan dolayı sık sık yıkanırlar.” Bu cümleler Kanuni döneminde Avusturya elçisi Busbecg’e ait. 

Osmanlılarda temizlik çok önemli oduğundan hamamın sıradan bir insan hayatında bile ayrı bir yeri vardı. Saray ve konaklarda bulunan özel hamamların yanı sıra, halk hamamları yaptırılmıştı. Bu hamalar, her şehir ve kasaba’da çarşı içlerinde bile bulunurdu. Birçoğu hükümdar veya zengin kişiler tarafından yaptırılmıştı. 

Hamamlar, genellikle kadın ve erkeğin ayrı yıkanmasına imkân tanıyacak şekilde inşa edilmişti.Savaşta bile temizlikten taviz verilmezdi. Osmanlı sefere çıkarken askerin her türlü ihtiyacını en ince ayrıntısına kadar düşünürdü. Sefer boyunca askerinin temizlik ihtiyaçlarını gidermek için dört parmak kalınlığında tepme keçeden yapılan çadırlar geliştirilmişti. Bir tür hamam olan bu çadırlar, rüzgâra ve yağmura karşı çok dayanıklıydı. Bu çadır hamamları sayesinde onbinlerce askerin rahatça yıkanmaları sağlanırdı. Askerlerin cünüp olarak harbe girmeleri de önlenirdi.

Hiç yorum yok: