13 Aralık 2021 Pazartesi

Farabi

 

Türkistan’ın Farab şehrinde 871’de doğan Farabi, İslam felsefesini metot, terminoloji ve problemler açısından temellendiren ünlü Türk filozofudur. Farab’da iyi bir tahsil aldıktan sonra bir süre kadılık yapan Farabi, ilim talebiyle hayatı boyunca sürecek bir seyahate çıkmıştır. Seyahat esnasında önce Buhara, Semerkant, Merv ve Belh gibi önemli ilim ve kültür merkezlerini ziyaret ettiği, sonra Bağdat’a vardığı tahmin edilmektedir.

İslam dünyasında ilk defa Kindi’nin başlattığı felsefi harekete ve onun şekillendirdiği Meşşaî akıma, kendi inanç ve kültürünün temelini oluşturan uluhiyyet, nübüvvet ve meâd akidesinin yanı sıra Eflatun ve Yeni Eflatunculuktan aldığı bazı unsurları da katarak eklektik bir sistem kuran Farabi, “Muallim-i Sani” unvanıyla anılmıştır.

Aristo’nun temel eserlerinin birçoğunu Arapçaya yeniden çevirmiş, bu eserlerin daha iyi anlaşılabilmesini sağlayan şerhler yazmıştır. Böylece hem İslam dünyasında antik felsefenin anlaşılmasını hem de Arapçanın bir felsefe dili haline gelmesini sağlayan Farabi, 950 yılında Şam’da vefat etmiştir.

KAYNAK: DİYANET TAKVİMİ
14 ARALIK 2021

Hiç yorum yok: