29 Aralık 2021 Çarşamba

Lokman Hekim'den Sofra Adabı

 

  1. Yemekten önce ve sonra ellerini yıka! Bu hal fakirliğini giderir, göze kuvvet verir.
  2. Çok yemek kalbe katılık ve gaflet verir. ibadette tembelliğe sebep olur. Yemeğin başında ve sonunda bir parça tuz yemek birçok hastalığa karşı devadır. lokmayı küçük tut ve iyice çiğne.
  3. Misafir geldiği zaman mümkünse yemeği büyük kaba koy, bereketi artar. Yemek yerken önünden al, ekmeğin ve tabağın ortasından alma. Elinden ekmek ve yemek parçası düştüğünde al, temizle ve öyle ye.
  4. Sıcak olan yemeği soğutma için ağzınla üfleme, soğuyuncaya kadar bekle. Yemeği çabuk yeme.
  5. Hurma ve kayısı gibi sayılabilir meyveleri teker teker ye, çifter çifter yeme ve çekirdeklerini bir tarafa topla.
  6. Yemek arasında çok su içme. Su içerken bardağın içine bak. İçine uygunsuz bişey düşmüş olmasın. Suyu içerken üç nefeste içiver.
  7. Yemeğe herkesten önce el uzatma. Yemek esnasında güzel şeylerden bahset. Sofrada bulunan arkadaşlarına ara sıra göz ucuyla bak, yemek ve ekmeği o tarafa sür.
  8. Misafirler çekingen davranırlarsa üç defadan fazla yemeleri için ısrar etme. Yemek yeme isteğin yoksa özrünü beyan et. -Yemeğe herkesten önce el uzatma. Yemek esnasında güzel şeylerden bahset. Sofrada bulunan arkadaşlarına ara sıra göz ucuyla bak, yemek ve ekmeği o tarafa sür. 8-Misafirler çekingen davranırlarsa üç defadan fazla yemeleri için ısrar etme. Yemek yeme isteğin yoksa özrünü beyan et.

Hiç yorum yok: