6 Şubat 2023 Pazartesi

Dünyanın En İyi Köyü

 

Türkiye’de, merkezi köyde olan ve 2005 yılında kurulan Kapadokya Üniversitesi’nin (KÜN) bulunduğu Nevşehir’in Ürgüp ilçesine bağlı Mustafapaşa (Sinasos) köyü, Türkiye’den Bolu-Taraklıyla beraber Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) tarafından Dünyanın “En İyi Turizm Köyü” ilan edildi. 03.12.2021

Köy, M.S. 9. yüzyıldan başlayarak, Orta Çağ’a (Bizans), Selçuk lu, Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemine âit 200 civarında tescilli binası bulunan, tarihî medreseleri, konakları, köprüleri, hanları, hamamları bulunan çok güzel bir köy kültürü ve gelenekleri ile öne çıkıyor. Lausanne Mübâdelesi öncesi dönemden, gayrimüslim ve Müslüman halkın ortak kültürünü mübâdele ile gelen Makedonya göçmenlerinin zenginliği ile harmanlamayı başarabilen benzersiz bir kültürel mozaik görünümündedir.

Mustafapaşa’nın kültürel mirasının restorasyon yolu ile korunması, köy içi çevre düzenlemeleri, cephe tasarımları, sokak hayvanlarının korunması, yenilenebilir enerji kullanımı, su kullanımını ve gıda israfını azaltmaya yönelik programları, hayat boyu öğrenme imkânları, bölgesel eğitim bursları verilmesi, sıcak hava balonculuğunun geliştirilmesi gibi pek çok alanda bölgenin kalkınması ve gelişmesi için hizmet veriyor.
Mustafapaşa’nın doğal ve kültürel varlıkları “Mustafapaşa Koruma Amaçlı İmar Plânı” ile koruma altına alındı. Peribacaları, 8 ve 9. yüzyıllardan kalma antik kaya kiliseleri, tarım faaliyetleri ve geleneksel hayatın örnekleri ile bir turizm projesini de yürütüyor. 


Hiç yorum yok: