22 Şubat 2023 Çarşamba

İslam mimarisi ve şehirciliği

 

Bir Ayet: “Şüphesiz Allah, gökleri ve yeri, yok olup gitmesinler diye (kurduğu düzende) tutuyor. Andolsun, eğer onlar yok olur giderlerse, O'ndan başka hiç kimse onları tutamaz...” 

(Fâtır Sûresi 35/41)

Kul, bir günah işlediği zaman kalbinde siyah bir leke oluşur. Günahı bırakıp bağışlanma dilediği, tövbe ettiği zaman ise kalbi arınır. (Tirmizî, Tefsîr, 74)


Müslümanların kendi medeniyet tecrübesi içinde ortaya koydukları mimari gelenek “İslâm mimarisi” olarak isimlendirilir. İslam mimarisi kendine özgü yönleriyle İslâm dininin ruhunda bulunan değerleri belirli biçim ve semboller halinde yansıtır. İslam sanatı ve mimarisinde en önemli hususlardan biri tevhit, diğeri ise insan fıtratının gözetilmesidir. Mimaride insani ölçülerin korunması, insan hayatını kolaylaştıracak unsurların öne çıkarılması İslam şehirlerinin en önemli özelliğidir. Bu nedenle İslam mimarları tarafından oluşturulan çevre Allah (c.c) tarafından yaratılan doğanın bir uzantısı gibidir. Klasik mimaride İslâm şehirleri, ulu camiin çevresinde yer alan çarşı ve dükkânlardan oluşur, çarşıların dış kısmından itibaren mahalleler yer alır. Camiler daima İslâm şehrinin odak yapıları olarak yönetim binaları, hatta saraylardan bile daha önemli konumda bulunur. Ayrıca evler komşunun mahremiyetine halel getirmeyecek, güneşini engellemeyecek şekilde inşa edilir.

Kaynak: Diyanet Takvimi

22.02.2023

Hiç yorum yok: