23 Şubat 2023 Perşembe

Huzur ve barışın tecellisi: Selâm

 

Bir Ayet: “Size bir selâm verildiğinde ya daha güzeli ile veya dengi ile karşılık verin. Allah, her şeyin hesabını tutmaktadır.” (Nisâ Sûresi 4/86)

Allah’ın ismine sığınıyor ve O’na tevekkül ediyorum. Allah’ım! Yanılmaktan, yoldan sapmaktan, zulmetmek ve zulme maruz kalmaktan, cahillik etmek ve cahilce tavırlara maruz kalmaktan Sana sığınırım. (Tirmizî, Deavât, 35)

Selâm, her türlü bedenî ve ruhi hastalıklardan, eksiklik ve kusurlardan uzak; selamette, barış ve esenlik içinde olma anlamlarına gelir. Evlerimize her girişimizde bolluk, bereket ve esenlik dileği olarak selam vermemiz emredilmiş (Nur, 24/61); Allah’ın es-Selam ismiyle selamlaşmak Müslümanlık alameti sayılmıştır (Nisa, 4/94). Ayrıca boş işlerle uğraşanlar ya da etrafına sataşanlarla karşılaşıldığında selamet dileyip uzaklaşmamız istenmiştir. (Kasas, 28/55) Müslüman kelimesi de ‘Selam’ ismiyle aynı kökten gelir ve hem Allah’a teslimiyeti hem de bunların neticesi olarak selamete ulaşmış olmayı ifade eder. Böylece Allah’ın ‘Selam’ isminin tecelli ettiği “Müslüman, elinden ve dilinden insanların selamette olduğu” kimsedir. Kalbini yalnız Allah’a teslim eder; şirkten, günahtan, kinden, hasetten ve Allah’a muhalefet etme duygusundan kurtarır. Bu hasletlere sahip bir kişi hem bütün Müslümanlara karşı iyi niyet besler hem de bulunduğu çevreye huzur ve güven verir.

Kaynak: Diyanet Takvimi
24 Şubat 2023

Hiç yorum yok: