19 Temmuz 2023 Çarşamba

 

    Devletin küçülmesinin bir diğer yolu olarak gösterilebilecek olan e-devlet uygulamaları, örgütsel büyüklüğe doğrudan etkisi olan bir yöntemdir. Bu yöntemde her ne kadar devletin sunduğu kamu hizmetleri azaltılmasa da, hizmeti sunmanın prosedürel boyutu basitleştirilmektedir. Diğer taraftan hizmetin tüketilmesi ya da bazı prosedürlerin elektronik ortamda yapılmasının mümkün olması, daha önce bu tür işleri yapan ilgili departmanları işlevsiz kılarak, örgütsel küçülme ve personel sayısında azalma sonucunu üretmektedir. Bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanılmasıyla, kamu hizmetlerinin vatandaş ve işletmelere daha rahat erişilebilir bir ortamda, daha şeffaf, etkin, verimli ve ucuz bir şekilde sunulmaktadır. Böylece halkın yaşam standardı da yükselmektedir.

Herkesin yakındığı bürokrasiden kurtulmanın yolu olarak görülen kamu hizmetlerinin online sistemiyle vatandaşa ulaştırılmasının ayrıca; 

• Zaman ve kaynak tasarrufu sağlamak, 

• Hizmet kalitesi ve verimini artırmak, 

• Devleti şeffaflaştırmak, 

• Bilgiye daha sağlıklı, hızlı ve ucuz ulaşmak, 

• Güvenilir kamu imajı oluşturmak ve 

• Yolsuzluklarla etkin mücadele etmek gibi yararlarından da söz edilmektedir. 

Türkiye’de E-Devlet uygulamalarına ilişkin yasal altyapı yeterli düzeyde olmakla birlikte teknik altyapının son dönemde güçlendirilmesi, sisteme duyulan güven yöntemin yaygınlaştırılması önünde önemli bir engel olmaktan kurtulmuştur. Buna rağmen rutin bazı bürokratik işlemlerin elektronik ortamda gerçekleştirilmesine imkân veren uygulamalar da mevcuttur.

Hiç yorum yok: