3 Temmuz 2023 Pazartesi

En Büyük Nimet

 

Aklımızın ermediği şeyler çoktur. Bunu yüce Rabbimiz bildiği için en büyük nîmet olarak bizlere Peygamberleri gönderdi... Rabbimizin üzerimizdeki nîmetlerini saymakla bitiremeyiz. Nasıl sayabiliriz ki; kavuştuğumuz, fakat bilmediğimiz nîmetler, bildiklerimizden daha çoktur... Bu nîmetlerin büyüklerinden olan akıl nîmeti, büyük önem taşır. Fakat o da tek başına bir şey yapamaz, onun da diğer organlarımız gibi belli bir kapasitesi vardır. Gözümüzle belli bir mesafeyi görebiliriz, kulaklarımız belli bir mesafeden sesi duyabilir. Burnumuz gene öyle... Aklımızın da ermediği şeyler vardır ve çoktur. Bunu yüce Rabbimiz bildiği için, bizlere acıdı ve en büyük nîmet olarak bizlere Peygamberler gönderdi. Kitaplar indirdi... Aklımıza kalsaydı; iyi ile kötüyü, hayır ile şerri nasıl ayırt edebilecektik, gözlerimizle göremediklerimizi nasıl tanıyacaktık? Meselâ: Îmânın şartlarından biri olan Meleklere îmânı, nasıl elde edebilecektik? Rabbimizi ve O'nun sıfatlarını, kıyamet gününü, tekrar dirileceğimizi ve yaptıklarımızdan hesaba çekileceğimizi onlar bildirmese idi, aklımızla ne zaman kavrayabilecektik?

Peygamberlerin toplam sayısı 124.000’den fazla, bunlardan 313’ü Resuldür. Hepsi îmânın 6 şartını (Yâni Amentü'yü) kavimlerine bildirdiler. Bunun içindir ki; bu Peygamberlerin birini inkâr, hepsini inkâr demektir.


Bütün Peygamberlerin bildirdikleri hususlar şunlardır:
1- Bizleri ve bütün kâinatı yaratan ve yaşatan Rabbimizin varlığına ve birliğine îmân etmek.
2- Rabbimizin emirlerini, neleri yapmamızı, neleri yapmamamızı bildirdiler. Nasıl hareket edersek Cennete veya Cehenneme gireceğimizi öğrettiler.
3- Yerde ve gökte ne varsa hepsi bizim için yaratılmış, bize hizmet etmektedirler. Bizi de O'nu tanıyıp O'na ibâdet etmemiz için yarattığını bildirdiler.
4- Yaşamakta olduğumuz bu dünya hayatının geçici olduğunu, bir imtihan salonu olduğunu öğrendik. Gerçek hayatın âhıret hayatı olduğunu, o hayatın ebedî olduğunu ve yaptıklarımızdan hesap vereceğimizi, karşılığını göreceğimizi yine o mübârek zatlardan öğrendik...

M. Said ARVAS

TÜRKİYE GAZETESİ  

31.03.2022 

Hiç yorum yok: